Окръжният съд в Пловдив гледа делото срещу 42-годишната бизнесдама Стоянка Мавродиева. Тя е съпруга на бившия общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев и е обвинена в опит за източване на евросубсидии по 4 отделни мерки и схеми, обявиха от прокуратурата.

Бивш зам.-министър е признат за виновен в скандала с къщите за гости

На нейно име са регистрирани 4 търговски дружества, за които се предполага, че се занимават със земеделие. През 2017 г. тя е подала заявление, че обработва 108 парцела с обща площ 860 дка. Масивите са чертани в землищата на град Стамболийски, село Ново село и още няколко населени места.

Проверка обаче показва, че посочените като обработваеми земи са всичко друго, но не и ползвани, стопанисвани и обработвани през въпросната 2017 г. Така излиза, че данните, които Мавродиева е представила в Областната дирекция по земеделие са неверни.

Сега бизнесдамата е обвиняема за извършването на 4 отделни престъпления, тъй като е кандидатствала по: Схема за единно плащане на площ (СЕПП), Схема за преразпределително плащане (СПП), Зелени директни плащания и по мярка от ПРСР.

За неин лош късмет проверяващите са се усетили и не са й платили нито цент от еврофондовете. Случаят стига до прокуратурата, започнато е наказателно производство и е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Още по-любопитно е, че нейният съпруг, Атанас Мавродиев, също бе осъден за злоупотреба с евросубсидии и трябваше да напусне поста си в Общинския съвет на Стамболийски, припомня регионалният портал Марица.