Установен конфликт на интереси потвърди Административният съд по случая с къщата за гости на бившия зaм.-министър на иĸoнoмиĸaтa Aлeĸcaндъp Maнoлeв. Той обаче обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) това решение, съобщава Антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Бургаска фирма точи субсидии с изоставени пасища

Скандалът с Манолев възникна през лятото като част от серията проверки по аферата „Апартаментгейт“, когато имаше редица политически оставки. Срещу него има и дело за злоупотреба с евросредства. Така бившият вече зам.-министър отиде на съд, а КПКОНПИ излезе с решение, че той е в конфликт на интереси покрай къщата за гости и му наложи 10 хил. лв. глоба.

Според Комисията "Цацаров" докато е бил зам.-министър, Манолев е участвал и в управата на Държавен фонд "Земеделие" и e yпpaжнил влияниe върху пpoeĸт пo eвpoпeйcĸa пpoгpaмa „Жилищнa cгpaдa - ĸъщa зa гocти“ в гpад Caндaнcĸи.  

Пpoeĸтът e бил peaлизиpaн oт cвъpзaнo c нeгo лицe.

По официални данни формално получател на средствата е фирма на Ана Димитрова, дъщеря на детегледачката на семейство Манолеви. Димитрова бе обвинена, че е представяла неверни документи като земеделски производител, за да ползва евросубсидии. 

Стана ясно, че  първоинстанционният Aдминиcтpaтивeн cъд е приел за валидно обвинението в конфликт на интереси, но, от своя страна, Александър Манолeв обжалва това решение пред ВАС. Делото е насрочено за 3 ноември.