Семейство пчелари, ползващи горска местност за пчелина си, са изградили незаконна постройка и фургони в гората покрай брега на язовир Душанци, се казва в репортаж на bTV.

Слабите кошери трябва да се обединят, за да изкарат зимата

Радка и Николай Пушкарови ползват държавен горски имот с цел да настанят там пчелина си от десет кошера. Оказва се обаче, че освен кошерите, под формата на пчелин стопаните са изградили и къща, която по думите на местен горски се ползва като база за почивка.

„Имат бунгала четири броя, вътре с всички луксове, баня и тоалетна, за посрещане на гости, а не на пчели“, обяснява горският служител Трифон Гроздев.

Той подава сигнал срещу семейство Пушкарови, след като поискал от тях да сложи свой фургон в близост до техните, но те не разрешили. Освен фургоните има и изградена дървена къща върху бетонни основи. Постройките са атакувани пред всички институции през последните две години – досега без абсолютно никакъв резултат, се твърди в репортажа.

От своя страна, пчеларите заявяват, че имат договор за шест години, а постройките са за лично ползване.

„Като ходя, трябва да ми е удобно, имам деца, трябват ни условия“, обяснява Радка Пушкарова.

Кметът на Пирдоп е издал заповед да бъдат премахнати незаконно изградените сграда с веранда върху стоманобетонов  фундамент. Тя обаче е отменена от съда. В горската служба също има жалба.

Няма нищо законно в поставянето на четири фургона и една къща, която се води строеж. Няма никакво разрешение от нито една институция за нея. Подготвяме в момента акт по Закона за горите на собствениците на кошерите“, твърди Венцислав Георгиев, директор на Югозападно горско предприятие.

От Агенцията по горите обясняват, че има издадено наказателно постановление на Николай Пушкаров заради изградената постройка.