"Това, което си говорим с колегите, е, че едва 20% от биволовъдите ще успеят да докажат продукцията си за получаване на обвързаната подкрепа”, това споделя с Агри.БГ животновъдът от Монтанско Методи Лаков.

Животновъди, следете сроковете за заявяване на пасища по споразумение

На 31 октомври изтече срокът, в който животновъдите, кандидатствали за обвързаната с производство подкрепа, можеха да докажат реализираната си продукция. Оказа се, че това е проблем за не един и двама фермери, тъй като по споделеното от тях мандрите отказвали да изкупят продукцията им. За Методи изкупната цена на биволското мляко също е проблем.

„Питаха ме до последно няма ли да доказвам мляко, защото срокът изтича. Не, няма. Предпочитам вместо да се боря с вятърни мелници за получаването на субсидията, да намирам директен пазар за продукцията си. Мандрата ми изкупува биволското мляко на цена от 1,30 лв./л. Мога да го продам на крайни клиенти за 3 лв./л. Това е по-добрият вариант. Трудно е, но все някога трябва да спрем да бъдем зависими и да ни извиват ръцете”, заявява фермерът.

Лаков е пресметнал, че дори и да е имал шанс да реализира всичкото си биволско мляко, продавайки го на мандра, то в най-добрия случай заедно със субсидиите по побвързаната подкрепа ще получи с няколко хиляди лева по-малко, отколкото ако го продава на краен клиент.

Преди години животновъдът се отказва и от селекцията на овцете си. По думите му не иска да бъде зависим от абсурдни изисквания и фиктивни отчитания. Сам си търси пазарите, работи с фактури и все повече залага на директния пазар.