Фермерите, които са кандидатствали за агроекологични плащания, останаха крайно изненадани, когато през декември не получиха дори и европейската част от субсидията за площ. За разлика от колегите им, техните сметки останаха празни. Българска Асоциация Биопродукти, която бе учредена през декември от екоземеделци от цялата страна, написа протестни писма до ДФ Земеделие и до Министъра на МЗХ. Въпреки това до днешния ден те все още нямат логично обяснения защо не получиха дори и европейската част от субсидията на декар.
"Вместо да получим подкрепа от Министерството предвид трудността на сектора, в повечето случаи ние сме „наказани” да получаваме последни плащанията по СЕПП, да получаваме последни уведомления за извършени плащания, да научаваме с огромно закъснение, че са ни наложени санкции, а това води до невъзможност и за обжалване на заключенията и доказване на факти с години назад" - се казва в писмото на асоциацията.
Биоземеделците настояват да получат в най-кратък срок субсидиите си по СЕПП, както и ДФЗ да се ангажира със срок за разглеждане на заявленията им за агроекологични плащания. Те разчитат на среща с Министъра, който продължава да дава изявления, че всички изрядни земеделци са получили европейската част от субсидията си. Смятат да поставят въпросите си и на обещаната среща във Фонд Земеделие през следващата седмица, за да разберат причините за създалата се ситуация, и са готови да протестират, ако не получат субсидиите си на площ и не бъде променено отношението към тях от Разплащателна агенция.