Семинар за бъдещето на биоземеделието в новата Обща селскостопанска политика ще се проведе днес в София.

Той  ще се състои от 9.30 до 12.00 часа във Venus Center на бул. "Дондуков" № 9, съобщиха организаторите от фондация Биоселена.

Основен акцент ще бъде поставен върху това какво подпомагане да очакват през следващия седемгодишен програмен период на ОСП българските био производители – предложенията на Европейската Комисия и напредъка на България в подготовката на новата Програма за развитие на селските райони. Представители на браншови и екологични неправителствени ще представят свои конкретни предложения за подпомагането на секстора в следващия седемгодишен период.

В рамките на форума ще бъдат представени данни за състоянието на производството и продажбите на био продукти в България.

Напосредствено след семинара, замеделският министър проф. Иван Станков ще открие и двудневен биопразник на открито, в градинката пред Народния театър в столицата.

Събитието е част от кампания за популяризиране на биопродуктите, която се осъществява по проект на Министерство на земеделието и храните, която ще продължи до края на април с мероприятия и в други градове.  Празникът в София ще събере биопроизводители от цялата страна, за да представят свои био продукти. Официалното откриване е в 13.00 часа.

През първия ден от двудневния празник гостите могат да се насладят на кулинарното шоу на телевизионния водещ Ути Бъчваров, както и да опитат от неговите изкусителни ястия по биорецепти. Малко по-късно е предвидено да се проведат винени дегустации и конкурс на тема „Най-добро българско червено био вино за 2013 г.“.

Водещ на винените дегустации ще бъде варненският сомелиер Любомир Стоянов. Самите дегустации ще започнат в 15:00 часа и ще се повтарят 4 пъти на всеки кръгъл час: в 15:00, 16:00, 17:00 и 18:00 ч. Петима участника от публиката, отговорили правилно на въпроси свързани с винената култура, ще вземат участие в оценяването на вината. След всеки кръг ще се тегли победител сред участниците, който ще получи бутилка вино за награда. Избата-победител ще бъде обявена и наградена на следващия ден - 13 април, в 11:00 часа. От 18.00 до 19.00 часа на 12-ти април е предвиден акустичен концерт на група „Точка БГ“.

Пазарът на био-храни ще продължи и на 13-ти април, когато са предвидени детски  забавления.  От 11.00 часа отново с участието на Ути Бъчваров ще се проведе кулинарна био академия за деца. По-късно през деня са предвидени изпълнения на детска вокално-театрална формация „Таласъмче” и представление на Тетрално студио „Теди“ от Народно читалище „Г. С. Раковски“ с детския спектакъл „Сънчовци“.

Очаквайте по-късно интервю на Фермер.БГ с д-р Стоилко Апостолов, председател на фондация Биоселена.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!