Не, все още нямаме разчет за отпускане на de minimis към животновъдите заради сушата. Трябва да следим каква е ситуацията. Това каза земеделският министър Десислава Танева пред журналисти, след обсъждане на третия SWOT анализ за селските райони в УНСС.

ДФЗ пусна още 15,8 млн. лв. по ПНДЖ1

“Всеки винаги иска de minimis. И дори и да не е толкова суша, всеки ще каже, че е суша. Просто зависи от гледната точка”, това бяха думите на министъра по въпроса, във връзка с трудната ситуация, която животновъдите изпитват към момента за която Агри.БГ писа пръв.

Министър Танева не отрече проблема с безводието.

“Факт е, че има засушаване. Но е факт и че подобен климат е имало и преди 2-3 години. Нивата на язовирите към днешна дата са в много малък процент по-ниски по обем или почти равни, в сравнение с миналата година по същото време”, каза стопанинът на агроминистерството.

Пернишки фермер: Ще се наложи да убиваме животни, ако водната криза продължи

Десислава Танева припомни, че през месец февруари ще бъде отворен прием по подмярка 4.3 „Инвестиции в инфраструктура“, за който Агри.БГ вече писа.

“За нея се говореше през първия програмен период, като по мярката стартирахме дейност още през първия ми мандат като министър”, заключи земеделският министър.