Ситуацията с есенниците на полето продължава да бъде тежка. Температурите през месец януари са над обичайните за страната, а валежи със стопанско значение няма. Какво се случва на полето и ще успеят ли да презимуват успешно културите, Агри.БГ разговоря с агроном Атанас Иванов.

Бедствие на запад: Есенниците измръзнаха, пролетниците са под въпрос


“В отделни райони падналите валежи бяха от дъжд с количества 12-14л/м2. Критични ниски температури не са регистрирани към момента – регистрирани са стойности до -9 градуса през вечерните часове. Месеците януари 2020 и декември 2019 се характеризираха с променливото време, редуващи се периоди на относително затопляне, а след това и с последващо застудяване”, обясни агрономът.


Ситуацията при зимуващите есенници е непредсказуема, в комбинация с нетипичната есен, културите са в шок. Те не могат да встъпят в пълен покой, през който задължително трябва да преминат, категоричен е Иванов.

 

ПРОБЛЕМИТЕ ЗАРАДИ СУШАТА


“На места из страната пшеницата не успя да брати, поради липса на влага в критичните моменти в началните фази на развитие. Освен това високите температури доведоха до есенно нападение в посевите от септориоза и кафява ръжда”, обясни експертът.


За сравнение, през изминалите години есенното нападение не оцелява през зимата и не оказва влияние през пролетта.


По думите му пшеницата и ечемика имат нужда от азотно подхранване, което трябва да стане в първите дни на идния месец.

На места пшеницата започна да жълтее

 
Към средата на месец февруари фермерите трябва да започнат да оглеждат посевите си за колонии от обикновена полевка. Агри.БГ ще уведоми своите читатели навременно кога да започнат мероприятията срещу опасните гризачи.


Положението с рапицата е положително. Общото състояние на културата е добро. 


“В районите, в които културата успя да поникне и да достигне фаза за презимуване, не се наблюдават големи загуби. На отделни места рапицата прерастна, поради невъзможността да навлезе в „зимен сън“, заключи Атанас Иванов.

 

Прочетете още по темата:

1. Поглед назад: Влагата в Североизточна България е наполовина

2. Водна криза застрашава и есенниците

3. Тревожно: В пъти по-малко почвена влага