На 29 януари от 11:30 в Добричкия панаир ще се проведе безплатен семинар "Почвата". Той ще засегне темата за видовете почва, безоранната технология, покривните култури. Ще бъдат представени новите световни методи и доказаните такива за запазване и регенериране на почвата.

Водна криза застрашава и есенниците

Вече е ясно, че новата Обща селскостопанска политика (ОСП) структурира преминаването към по-екологично земеделие. В своето предложение Европейската комисия (ЕК) определя амбициозни цели в областта на околната среда и изменението на климата.

Задължителните изисквания включват:
 опазване на богатите на въглерод почви посредством грижа за влажните зони и торфищата;
 задължително въвеждане на инструмент за регулиране на хранителните вещества, за да се подобри качеството на водата и да се намалят количествата амоняк и двуазотен оксид;
 сеитбооборот вместо диверсификация на културите.

Земеделските стопани ще имат възможност да преизпълнят задължителните изисквания, за което ще бъдат възнаградени. Идеята е всяка страна членка на ЕС да разработи доброволни екосхеми, за да подпомогне и стимулира земеделските стопани да възприемат селскостопански практики, които не вредят на климата и околната среда.

За Агри.БГ един от организаторите на семинара, земеделец и любител агроном, Веселин Спасов сподели как бъдещите изисквания ще дойдат у нас и как стопаните могат да се грижат за почвата си.

"Най-важното е да се обърне внимание на зърнопроизводството, защото в национален и глобален план при него има огромно количество обработваема площ. Затова ще им дадем съвети и ще представим методи за съхранение на почвените богатства, специално за зърнопроизводителите.

Другият сериозен таргет са зеленчукопроизводителите и овощарите.

"Няма значение дали човек отглежда култура в производствени количества, или в задния си двор за лична употреба, почвата си е почва и веднъж, за да си гарантираме добра продукция, а втори път, за да я съхраним занапред, ние трябва да полагаме грижи", убеден е Спасов.

Известно е, че орането и копаенето на почвата е процес, при който се унищожават много полезни микроорганизми, които произвеждат хумус. От друга страна, оранта е процес, при който земеделецът се стреми да унищожи плевелите, чиято коренова система е заплаха за посевите.

Другото, което се практикува често е пръскането с хербицид, което дава бърз ефект, но не е екологично. А бъдещето, което ни очаква изисква от нас сериозно отношение към Екологията.

Ерозия на почвата след дъжд при разоравана нива

“То е като кръговрата в природата - вълкът изяжда сърната, но ако изчезнат сърните, и вълкът ще умре. Затова е важно да експлоатираме почвата за нуждите си, но да го правим щадящо и да се грижим за нейното здраве. Има начини да се справим с вредителите, без да “нараняваме” почвата", категоричен е организаторът.

Той посочва няколко добри практики, които са щадящи за почвата.

 Можем например да задушим вредителите, като засадим друга култура от азотофиксиращите групи (най-вече бобови), която ще потисне плевелите и ще обогати почвата едновременно;

 При зърнопроизводството сеялката трябва да е малко по-тежка, за да може, ако има растителен остатък от миналата година, който е много важен и полезен, да си остане там. No-Till сеялките са добро средство за опазване на почвата и съхраняване на влагата в нея. Освен екологичните приемущества при тази технология на засаждане се пестят и доста разходи на самите стопани. Възможно е например културата да се засее веднага след жътва. Експертите наричат този метод win in each situation;

 Засаждането на междинни култури по време на т.нар. преходен период е много препоръчван и практикуван метод от най-добрите в земеделието. Колкото повече зелено има през цялата година, толкова по-добре за почвата. Даже е по-добре първо да се садят покривните култури, когато няма нищо на полето, и след това да се премине изцяло на “без оран”;

 Поликултурните стопанства са също важни за обогатяване на почвата. Важно е засаждането на повече разнообразни култури;

 Друга добра практика е добавянето на бактерии, гъби, микориза през преходния период.

Продължилото топло време и липсата на валежи вече притеснява някой земеделци. Според специалисти възможно е влагата да се консумира от посевите сега. Ако сухото време продължи и през пролетта няма валежи, те може да започнат да изсъхват.

 “Целта на нашия семинар е да покажем на земеделците как могат да задържат влагата в почвите си, което пък е гарант за плодородие”, обобщава организаторът.

На семинара ще бъдат показани видеоуроци от световноизвестния зърнопроизводител - Гейб Браун, градинаря Пол Гаучи и експерта по почвите Илейн Ингъм. В събитието ще се включат също експерти по почвата и земеделци с добри практики у нас.