Продължава обиколката на ученици от професионални селскостопански гимназии във ферми, бенефициенти от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Още четирима „Супер фермери“ споделиха своя опит

Днес спирка от кампанията „Супер фермер“, която се провежда по инициатива на министерствата на земеделието и на образованието, беше стопанство в землището на град Мъглиж.

Земеделско стопанство

Собственик е земеделска кооперация „Хемус“, която е бенефициент по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР. По проекта е купена техника, необходима за производството на храна за животновъдния обект. Изплатена е субсидия в размер на 228 886 лв. Учениците се запознаха с работата на производствените машини и спецификата на земеделската дейност.

Розова градина

Техни връстници от Стара Загора пък посетиха розова градина в землището на село Ягода, където се отглеждат 14,8 ха маслодайна роза. Собственикът има реализиран проект по подмярка 4.1. за закупуване на селскостопанска техника. Стойността на получената субсидия е 62 521 лв. Учениците видяха на място как работят закупените машини и как се отглеждат розите.

Животновъдно стопанство

Миналата седмица животновъдът Йордан Димитров от ловешкото село Дерманци беше домакин на ученици от град Луковит. Фермерът също има реализиран проект по подмярка 4.1. Неговата инвестиция е за модернизация на стопанството, в което отглежда овце и крави. Субсидията, която е получил, е 79 508 лв.

Йордан Димитров запозна учениците с основните дейности по отглеждане на животните – хранене и доене. Показа им и техниката, с която разполага стопанството и се използва в производствения процес. 

Зърнопроизводство

Друго стопанство, модернизирано по подмярка 4.1 от ПРСР, е стопанство в чирпанското село Могилово, където се отглеждат зърнени култури – слънчоглед, пшеница и лимец. По проекта производителят е закупил техника – трактор, сеялки, зърнокомбайн. Стойността на получената субсидия е 388 744 лв.

Земеделският производител запозна учениците с основните дейности при развитието на земеделските култури – торене, технически изисквания към климатичните и почвените условия, както и моментно състояние на растенията.

Бадемова градина

Ученици от Карнобат, които се обучават в направленията механизация на селското стопанство и лозаро-винарство, имаха възможност да посетят бадемова градина. Отново по подмярка 4.1 овощарите са закупили техника за отглеждане на насажденията. Одобрената субсидия по проекта е в размер на 466 741лв.

Учениците се запознаха с основните етапи при развитието на бадемовите култури, както и със специфичните климатични и почвени изискванията и дейностите по оглеждане на насаждението.