В извънредната ситуация, произтичаща от усложнената международна обстановка, безпрецедентния военен конфликт в Украйна и продължаващото покачване цените на горивата, се обръщаме към Вас с апел да не се допуска спиране на газоподаването към оранжериите. Това пише в официално писмо на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) до министър Иван Иванов и цялото ръководство на Земеделското министерство.

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

Пред Агри.БГ изпълнителният директор на асоциацията Теодора Кръстева коментира, че през 2009 г. в сектора е имало такава кризисна ситуация, но браншът е излязъл от нея без загуби благодарение на своевременните действия от страна на министерството.

„В момента колегите масово залагат семена и разсади, започват агротехнически мероприятия, които изискват отопляване на оранжериите. Предвид студената пролет, която ни очаква според метеорологичните прогнози, поддържането на оптимални температури за развитието на растенията ще продължи поне още 40 дни, обръща внимание Кръстева.

В сектора се появиха притеснения във връзка с увеличаващата се цена на газа, но и от евентуалните мерки, които могат да бъдат предприети заради необходимост от допълнително нагнетяване на количества газ в хранилището в Чирен.

Браншовият представител изтъкна, че с апела си асоциацията не цели да създава напрежение, което в такъв момент не е нужно, а просто да обърне внимание на важността от безпрепятственото производство на български зеленчуци, още повече в днешната ситуация.