Формулирането на понятието „активен фермер” в контекста на дебата за бъдещето на Общата селскостопанска политика 2014 – 2020 г. е от изключителна важност за формирането на общата национална позиция на България, коментира при откриването на кръгла маса по проблемите на ОСП в Пазарджик зам.-министър Светлана Боянова.Дебатът е организиран от евродепутатът от ЕНП Мария Неделчева, съвместно с МЗХ и асоциации.

 

семинар ОСП Пазарджик

Зам.-министър Боянова призова земеделските производители да се включват активно с предложения в работата на работната група по Бъдещето на ОСП в Министерството на земеделието и храните. Сред най-важните въпроси, по които трябва да се формира национална позиция, е предложението за определяне на таван за субсидиите и критериите, по които да се определя той. Предстои сериозен дебат и по предложението на Европейската комисия директните плащания да са многокомпонентни и да включват базов компонент, зелен компонент и компонент за райони с природни ограничения.

Пред участниците в дебата зам.-министър Боянова очерта позициите в дебата, по които страните-членки на EС вече са постигнали консенсус и които България подкрепя – ОСП да бъде общностна, а не национална политика, да се запазят двата стълба и бюджетът на ОСП, да не се прехвърлят средства от Първия стълб – директни плащания към Втори стълб – развитие на селските райони. Страната ни е и категорично „за” запазването на пазарните мерки в рамките на ОСП, тъй като те са гаранция за компенсиране на доходите на земеделските производители в случаи на кризи като настоящата с разпространението на бактерията ешерихия коли.

Общата селскостопанска политика на Европейския съюз след 2013 г. трябва да бъде насочена към постигане и гарантиране на безотказно работеща и прозрачна верига за производство и търговия с храни, при която всеки потребител трябва да знае колко точно от неговите пари отиват в производителите на храни. ОСП трябва да гарантира и стриктен баланс на цените, каза пред участниците в обществения дебат генералният секретар на европейското обединение на земеделски производители Copa – Cogeca Пека Песонен. Той призова българските земеделски производители да се обединяват в организации на производители, за да получат по-добра защита на своите права в рамките на общия европейски пазар.

© 2011 fermer.bg