Да се намалят квотите за безмитен внос в ЕС на овче месо от Нова Зеландия и Австралия. Това е идеята на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). От асоциацията са подготвили петиция, с която призовават другите овцевъдни асоциации в страните-членки на Европейския съюз да я подкрепят, научи Фермер.БГ.
 
 
След подписването на петицията от всички съгласни с доводите на НОКА асоциации в Европа, тя ще бъде представена пред Европейския парламент от българския евродепутат Момчил Неков.
 
„До момента петицията е подкрепена от Чехия, Словакия, Унгария, Латвия, Австрия, Швеция, Ирландия и очакваме скоро още шест страни да я подпишат“, каза Симеон Караколев, съпредседател на НОКА за Фермер.БГ.
 
[news]
Към момента Нова Зеландия има право на внос на 230 000 тона овче месо в ЕС, от които близо 40% се използват от Великобритания. След като Обединеното кралство напусне ЕС, Нова Зеландия ще може да изнася тези количества към останалите държави членки. Това неминуемо ще подложи овцевъдния сектор на изключителен натиск.
 
Условията за това какво ще се случва след като Великобритания напусне ЕС, разбира се, ще се предоговорят.
 
Но въпреки това през последните години Нова Зеландия увеличи доставките си на прясно и охладено месо, като намали традиционния си износ на замразено месо, което оказва все по-голямо въздействие върху пазара на пресни продукти на Съюза.
От НОКА припомнят, че най-големите вносители на овче и агнешко месо в ЕС не са самите държави членки, а именно Нова Зеландия и Австралия и приканват другите страни-членки да ги подкрепят в подписването на документа. 
 
„Непрекъснато се търсят по-устойчиви ресурси и методи за насърчаване и опазване на развъждането на овце в Европа. Търси се и стимулиране на консумацията на европейско овче и козе месо. Ние вярваме, че трябва да се предприемат необходимите неотложни действия и да се намали квотата за безмитен внос в ЕС на овче месо от Нова Зеландия и Австралия. Тъй като освен конкуренция, създава и условия за органичен растеж в овцевъдния и козевъдния сектор в ЕС“, пише в петицията.