Подготвя се тазгодишното издание на Български фестивал на сливата, чийто домакин е Община Троян. Традиционно фестивалът се провежда в последната седмица на месец септември.

 

Фестивалът на сливата е свързан с основния поминък на Троянския край – отглеждането на сливови насаждения, производство на Троянска сливова ракия и други сливови продукти. Той дава възможност за изява на любителското творчество и развитието на занаятите, представя атрактивни демонстрации и ритуали.

 

Началото на фестивала е поставено в Националното изложение на народните художествени занаяти в село Орешак през 1993 година. От 1997 година празникът се провежда паралелно в град Троян и Националното изложение. Фестивалът обединява традиционен поминък, занаяти, творчество, запазена марка на Троянския край.

 

Фестивалът на сливата дава възможност за провеждане на образователна линия в областта на сливопроизводството и опазване на околната среда, посочват организаторите.

 

Тази година Българският фестивал на сливата ще се проведе от 19 до 22 септември. Официалното откриване ще е на 19 септември от 19 ч. на централния площад „Възраждане“ в Троян.

 

Във фестивалните дни ще се включат фермери от региона, които ще представят продукцията си.

 

 

ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКИ ФЕСТИВАЛ НА СЛИВАТА

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!