Плановете на българските животновъди да правят съвместен протест с румънските си колеги и да блокират Дунав мост, за да чуе Държавата и Европа исканията им явно няма да се осъществят. След няколко проведени срещи на родни животновъди с представители на техни колеги от Румъния, стана ясно, че румънците ще подкрепят протеста на българските фермери, но... само морално, съобщиха за Фермер.БГ животновъди, участвали в среща с румънските си колеги.
[news]

„По време на срещата с румънските си колеги, българските фермери се изпокараха помежду си и настана пълен цирк. Типично по български срещата се превърна в истински куриоз, в който българските фермери започнаха да се нападат и обвиняват помежду си“, разказа фермер, участвал в срещата и пожелал анонимност и допълни: „Румънците принципно подкрепят исканията ни, както националните, така и тези към Европейската комисия и двете страни сме единни в това, че трябва спешна европейска намеса по отношение на сриващите се цени на млеката в нашите две държави. При тях обаче има Федерация на браншовите организации, единни са и са наясно с междуправителствените решения и конкретни предложения, направени от тяхното министерство по отношение на млечния сектор, докато при нас такава яснота липсва“.
 
Организацията за срещата с румънските животновъди не е била на ниво, коментираха говедовъди пред Фермер.БГ. На срещата са присъствали над 10 български животновъди без предварително набелязани конкретни проблеми, точки и цели за постигане. Всичко се случва без да е ясна логиката на този митинг, за какво се борим и пред кого поставяме исканията си, коментираха фермери.  
 
Все пак протест на българските животновъди ще има. Той е насрочен за 11 часа в петък, 12 юни от българската страна на Дунав мост при Русе, съобщи за Фермер.БГ организаторът му Танчо Колев от Асоциациацията на месо и млекопроизводителите. По думите му, на протеста ще присъства „група румънски животновъди, които само ще подкрепят протеста, но няма да блокират моста от другата страна“. 
 
А ето и какви са исканията на животновъдите по думите на Танчо Колев:
 
Строг контрол на вноса на млечни произведения и най-вече имитации, които се преопаковат в България и се предлагат като млчени;
 
Нивомери в мандрите, за да се види какво влиза като суровина и излиза като продукция, защото там „сивата икономика хвърчи, а при нас млякото пада“;
 
Заради ембаргото с Русия, да се „измисли помощ за спасяване на млекопроизводителите“.
 
По думите на Танчо Колев протестът трябва да бъде чут от „нашето министерство по отношение на контрола“ и от Европейската комисия по отношение подпомагането за сектора. 
 
В протеста ще се включи и Националната овцевъдна асоциация (НОА), а пред Фермер.БГ председателят ѝ Бисер Чилингиров заяви: „Протестът е изцяло икономически, той по никакъв начин не е политически. Нека никой политик да не яхва протеста, за да трупа партийни активи. Протестът е срещу ниските изкупни цени. Ние искаме да сме европейски фермери и Брюксел трябва да компенсира млекопроизводителите заради руското ембарго и отпадналите квоти“.  
 
Янка Попова от Асоциация на овцевъдите в Сливен също ще се включи в протеста. Ето какво каза тя: „Нашето национално искане е за стриктен контрол на влизащата млечна продукция в страната, какво произвеждат мандрите и какво стига до потребителя. Не може цените на млякото да е 80 ст./л и да купуваш сирене за 10 лв./кг, а при цена на млякото от 40 ст/л отново да купуваш сирене за 10 лв./кг.  Тук ще добавим и исканията си за отдаване на пасища и ливади само на животновъдите, както и пазарите към Арабския свят“.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!