Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще гласува "въздържал се" за внос в ЕС на три вида генно модифицирана царевица за фураж. Това ще стане на Съвета на министрите на земеделието от ЕС в Брюксел следващия понеделник, стана ясно след заседание на българския Съвет по европейските въпроси.

За трите вида царевица, един от които е производство на американската "Монсанто", още няма неопровержими доказателства, че са безвредни за човешкото здраве и природата, обясни зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. Очаква се Европейската агенция за безопасност на храните да представи още данни за изследванията на трите вида.

Франция и Ирландия ще гласуват "въздържал се", а други десетина европейски държави са твърдо против вноса на тези ГМО видове, каза Димитров, без да уточни кои са. Ако е такова гласуването, спорният фураж ще се счита за забранен - за пускане на всеки отделен вид ГМО на европейския пазар е нужно квалифицирано мнозинство (50% + 1 глас) на земеделските министри, но само един глас "против" е достатъчен, за да не се допусне вносът, поясни Димитров.

В неделя протестиращите срещу промените в Закона за ГМО разпространиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов с поредно искане  поправките да се оттеглят. На среща с група майки миналата седмица Борисов обеща на този етап да се приемат само промените, които Европейската комисия изиска от България - за разрешаването на лабораторни опити с тези видове.

Въпреки това парламентарната екокомисия прие на второ четене целия законопроект – с частта за саденето на ГМО, което до момента е изрично забранено. Граждански организации за пореден път поискаха оставката на зам.-министъра на околната среда Евдокия Манева, която защитава законопроекта, и настояха да получат извинение от американския посланик Джеймс Уорлик за статията му във в. "Сега" от миналата седмица, в която окачествява анти ГМО кампанията като "дезинформация" и "необосновани страхове".

източник: Дневник