Слънчевото и сухо време, характерно за лятото, съдейства не ветеринарните власти за ликвидирането на огнищата от птичи грип, така че сега страната е чиста от инфекцията.
 
 
Това стана ясно от заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев, с която се отменят 17 предишни решения за обявяване огнища на инфекцията в различни райони на страната.
 
Най-старата заповед,  която се отменя, е от 5 април тази година. Тя се отнасяше до мерките, въведени заради птичия грип във ферма за патици в село Зимница, община Стралджа, област Ямбол. Ликвидирано е и последното огнище, което беше обявено в животновъден обект за отглеждане на бройлери в село Миладиновци, община Добрич на 10 юли.
 
Остават в сила повишените мерки за биосигурноствъв фермите за кокошеви и водоплаващи птици, независимо от категорията, възрастта и етапа на производствения цикъл, които бяха въведени от БАБХ със заповед от 16 юли.
 
Сред тях са и изискванията за самоконтрол в животновъдните стопанства. Фермерите в бранша са задължени да извършват серологични изследвания за птичи грип на всеки 21 дни в рамките на три месеца. След получен резултат те трябва да се повтарят между 50-ия и 60-ия ден от теста.