„За нас е много важно процедурите за внос в Китай на селскостопански и хранителни продукти да бъдат улеснени“,  заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред участниците в Представянето на Китайския международен панаир за вносни стоки в Шанхай.
 
 
Събитието беше организирано от посланика на Китай у нас Джан Хайджоу и се проведе в новата сграда на Китайското посолство в София.
 
Позицията на Министерството на икономиката е, че България има необходимия потенциал за по-широко присъствие на китайския пазар със стоки, които са традиционни за нашето стопанство и са известни в Азия - качествени храни и селскостопански продукти, особено мляко и млечни произведения, български вина, етерични масла, сред които се откроява класическото розово масло.
 
 
Снимка: Министерство на икономиката
 
„През 2017 г. българският износ за Китай достига 715 млн. долара, като отбелязва ръст от близо 39% на годишна база. Вносът от Китай в България се равнява на 1.242 млрд. долара, като нараства с близо 8%“, каза зам.-министър Борисов.
 
В последните няколко години като цяло вносът на селскостопанска продукция и храни в Китай се увеличава с огромни темпове. Тенденцията е страната да се оформи като най-големия пазар на хранителни продукти в световен мащаб.
 
 
„В глобален аспект предстои развитието на някои тенденции като дигитализацията на икономиката и индустриалната революция. Тези тенденции ни поставят в една среда, в която разстоянието между държавите не е от значение, а ние можем да търсим синергия и сътрудничество въпреки това разстояние“, отбеляза зам.-министърът.
 
По думите му, убедително доказателство за потенциала на сътрудничеството е и големият брой български фирми, които участваха в срещата днес. Предстоящият през ноември тази година в Шанхай Панаир за вносни стоки предоставя изключително добра възможност за българските износители.
 
 
Събитието ще бъде изцяло ориентирано към доставчици от целия свят, а Министерството на икономиката е възложило на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия да организира българско национално участие в панаира.