България и Саудитска Арабия са на крачка от регистрацията на смесена Българо-саудитска компания за развитие и инвестиции в София. Предстои да бъде проведено учредително събрание, съобщават от пресофиса на Министерството на земеделието.

Агрофирми преговарят за бизнес със Саудитска Арабия

Новината дойде от среща в столицата Рияд между зам.- министъра на земеделието д-р Янко Иванов и неговия колега от Саудитска Арабия – Манаур Хилал Алмушити.

Началото бе поставено на 7 октомври миналата година, когато бе подписан Меморандум за разбирателство между Министерството на земеделието и Саудитската компания за инвестиции в земеделието и животновъдството (SALIC). Идеята е да се създаде компания в България, която да се занимава с преработка на зърно, маслодайни и фуражни култури и протеини.

Янко Иванов: „Министерство на земеделието прави всичко възможно, за да насърчи българския износ на земеделски стоки за Саудитска Арабия.“ 

Предварителни данни сочат, че от януари до юни тази година експортът на родни селскостопански стоки за саудитския пазар се увеличава със 7% на годишна база. Най-голям принос за това има износът на шоколад и слънчоглед.

При посещението си в Рияд д-р Янко Иванов откри и българския щанд на изложението Saudi Agro Food 2019. Той бе в компанията на министъра на земеделието на арабската страна – инж. Абдулрахман Ал-Фадли. 

МЗХГ: „Страната ни е представена от производители на млечни и месни продукти, ориз, мед, замразени плодове и здравословни барчета.“

По думите на земеделския зам.-министър все повече български производители проявяват интерес към саудитското земеделско изложение. Страната ни се представя за втори път с национален щанд в Международната изложба за хранителни продукти, съставки и технологии. Тази година родните производители са двойно повече – 15.