Български предприемачи от аграрния сектор участваха днес в съвместен бизнес форум с фирми от Саудитска Арабия в Рияд.
 
 
„Двустранните търговски връзки между България и Саудитска Арабия се развиват динамично и възходящо. Налице е постоянен интерес за работа и сътрудничество“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в приветствие към бизнеса. 
 
Във форума участваха над 80 български и саудитски компании от секторите земеделие, хранително-вкусовата промишленост, фармацевтична и машиностроителна промишленост, информационни технологии и туризъм, съобщи икономическото министерство.
 

Подчертан е интересът на арабската страна към вноса на български живи животни, месо и фуражи.

 
Министър Караниколов припомни, че през 2016 г. и 2017 г. са подписани три важни документа. Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма, Споразумение за избягване на двойното данъчно облагане и Споразумение за взаимно сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството.
 
„В момента работим за съгласуване на Споразумение за насърчаване и защита на инвестициите. Очакваме също да създадем Смесена междуправителствена българо-саудитска Комисия за икономическо сътрудничество“, каза министърът.
 
През последното десетилетие се наблюдава значителен ръст на двустранната търговия, която вече превишава 100 млн. долара на фона на доста по-скромните обеми предишните години.
 
„През 2018 г. се наблюдава увеличение на българския износ за Саудитска Арабия в сравнение с предходната година, като надхвърля 40 млн. долара. Убеден съм, че нашите две страни са в състояние да навлязат в нов етап на взаимноизгодни търговско-икономически отношения“, допълни министър Емил Караниколов.