Днес в Алжир се открива двустранен бизнес форум, по време на който се очаква да бъде подписано споразуменеие за сътрудничетво и н агросектора между България и Алжир. На 27 и 28 февруари се провежда 12-ата сесия на Смесения българо-алжирски комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество, в която участва българска делегация, водена от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

 

В дневния ред на заседанията е включен преглед на актуалното състояние и на перспективите за развитие на икономиките на България и Алжир. Комисията ще дискутира възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в аграрния сектор. В края на миналата година посланикът на Алжир в България заяви на среща в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), че Алжир проявява интерес към български земеделски продукти като овче и говеждо месо, мляко и млечни продукти, семена и посадъчен материал, както и към опита ни в областта на земеделието.

 

Според екипа на МЗХ може да се работи за износ на стоки и суровини за алжирския пазар и съдействие от българска страна за изграждане на устойчив генофонд и селекция в животновъдството. В рамките на сесията на Смесения българо-алжирски комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество се предвижда да бъде подписано споразумение за научно-техническо сътрудничество между Селскостопанската академия и Националния институт за агрономически изследвания на Алжир.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!