До 6 месеца процесът по прехвърлянето на БАБХ от Министерството на земеделието към Министерския съвет се очаква да приключи. В момента работни групи подготвят нужните промени в законодателството. Дотогава агенцията ще е в структурата на министерството и ресорният заместник-министър е Иван Христанов, стана ясно по време на брифинг с журналисти.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

На въпроса дали се очаква смяна в ръководството на ДФЗ, земеделският министър Иван Иванов лаконично обясни, че ако такава предстои, ще бъдем уведомени.

От шапката на Министерството на земеделието ще излезе и Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове“, което вероятно ще стане до края на месец януари. Там се касае за промяна само в един закон, а идеята е тя да влезе под патримониума на Министерството на финансите.

Относно идеята за намаление на ДДС за продуктите от т.нар. малка кошница, от министерството обещаха да положат максимални усилия това да се случи, но все пак решението ще се вземе в коалиционен формат.

Ресорният министър припомни, че преди Нова година са прехвърлени 1 млн. евро към оранжерийните производители, за да се справят с високите разходи. 

„Това не е достатъчно, но което зависи от МЗ, ще бъде направено. Ще настояваме пред финансовия министър да се отпусне необходимия обем от средства за държавни помощи, за да може да помогнем на засегнатите производства, включително и животновъдните“, обясни Иван Иванов. 

Следващата седмица се предвиждат срещи с представители на търговските вериги, за да се търси вариант за по-осезаемо присъствие на българските производители на техните щандове. Това е записано и в коалиционното споразумение. „Ако трябва, ще мислим за законови промени, така че да стигнем до разбирателство“, категоричен е Иванов.