От няколко месеца животновъдите изнемогват заради скъпите фуражи и високите разходи за ток и горива. Съвсем логично е да си зададем въпроса дали Министерството на земеделието търси варианти да ги подпомогне по de minimis. Агри.БГ потърси отговор от земеделския зам.-министър Стефан Бурджев с ресор "Животновъдство", който заяви следното.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

"Заложили сме пари за държавни помощи в бюджета на Министерството на земеделието. Каквото сме могли като разумно предложение, сме го направили, за да можем да защитим фермерите да продължат да развиват дейността си. Следващата крачка е Министерството на финансите да прояви разбиране. Финансовият министър защитава интересите на хазната, но мисля, че ще намерим разумното решение. Дано се срещнем в нашето поле“, оптимист е Бурджев.

А дали агроведомството ще получи по-голям бюджет за тази година, ще стане ясно до дни, тъй като тази седмица предстоят срещи за обсъждане на финансовите параметри.

На въпроса на Агри.БГ дали ще продължат проверките за виртуални животни, зам.-министърът отговори следното:

„Ако кажа какво смятаме да направим, няма да са внезапни, нали? Освен това има възможности по няколко направления за институционален диалог между структурите – тези, които са в обхвата на Министерството, и една специално, която е извън. Чрез такъв целесъобразен диалог, какъвто е липсвал до момента, ще решим голяма част от този процент на неприемливи плащания за несъществуващи животни“, категоричен е Бурджев.

Той допълни, че се готвят някои леки структурни промени, които да са в полза на по-коректния процес и то от самото раждане на едно животно. По думите му има проблем не само при животните в зряла възраст, но още при отчитането им в първите 8-9 месеца.

Друг голям проблем, който браншът отново ще постави на масата за обсъждане на 13 януари, е разпределението на пасищата.

„Ние можем да бъдем адекватни и да постигнем добри резултати за държавния поземлен фонд. При общинските пасища обаче има друг проблем с методиката на разпределение, където се минава през кмета на всяка община, което не е разумна практика и изкривява много баланса и целесъобразността на процеса. Нужни са законови промени и някои сериозни политически решения“, съгласи се Стефан Бурджев.