Индикативният график с директните плащания до края на Кампания 2021 ще бъде готов до дни. Използваме рамката от миналата година и я прилагаме. Няма да има изненади в датите. Графикът ще се спазва, бъдете сигурни, увериха земеделският министър Иван Иванов и неговият екип пред журналисти.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

За сравнение миналата година индикативният график с останалите плащания бе ясен още на 6 януари. Тогава първото плащане за годината бе вторият транш по Преходната национална помощ за говеда и биволи (ПНДЖ 1), необвързана с производството, изплатен на 18 януари 2021 г.

До края на месец януари ще бъде разработен и вариант за виртуални приемни със служителите на министерството, който трябва да заработи в началото на февруари. Ще бъде оповестен начинът, по който земеделските производители ще могат да се свързват с директорите на дирекции и да задават своите въпроси.

На въпроса на Агри.БГ има ли опасност да загубим пари за земеделие за това, че се бавим с предаването на Стратегическия план, министър Иванов бе категоричен, че санкции не са предвидени, и потвърди, че е получен напомнящ мейл от комисаря по земеделие Януш Войчеховски.

В момента земеделският министър и екипът му идентифицират в кои от изготвените вече интервенции, които ще се прилагат от 2023 г., има разминаване с коалиционното споразумение. В най-кратки срокове ще стане ясно дали ще има някакви промени по тях.

Средствата, които ще се отпускат по всяка една интервенция, трябва да минат външен изпълнител, който да направи оценка на работата на екипите. Този финансов анализ е изискване на ЕК и в него няма нищо смущаващо, увери Иванов и допълни, че от ден вече работят по процедурата за избор на такъв изпълнител.