Проектът за създаване на ваксина срещу Африканската чума по свинете (АЧС) все още е в ранна фаза на развитие и понастоящем не е възможна конкретна перспектива за бъдещо комерсиализиране.
 
 
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи това за Фермер.БГ във връзка с информацията, че американското Министерство на земеделието (USDA) възнамерява да предостави на българска компания изключителна лицензия за експериментална ваксина срещу АЧС.
 
Това може да се случи, ако в срок до 22 май тази година американската Служба за изследвания в селското стопанство не получи възражение с писмени доказателства и аргументи.
 
„БАБХ е запозната и следи процеса по разработване на ваксини срещу болестта, тъй като надеждите за успешно справяне и ликвидиране на болестта са насочени в тази посока. Искането на лиценз за експериментална ваксина и по-нататъшни теренни изследвания върху продукт са положителна новина“, коментираха от Агенцията.
 
Оттам допълниха, че българската компания потвърждава съобщението на USDA за намерението си да лицензира технология като част от усилията да разработи безопасни ваксини срещу АЧС. 
 
Заболяването е от значение за клиентите на фирмата и са решени да идентифицират и развиват продукти, които защитават стадата от болести и подобряват цялостната ефективност на производството, подчертаха експертите.