Временно и ограничително разрешените за употреба пестициди, съдържащи неоникотиноиди, са за третиране на семена, а не за активно пръскане на растенията с пръскачки. Това заяви пред Фермер.БГ Антон Величков, зам.изпълнителен директор на БАБХ, по повод тревожната информация на Грийнпийс България, която алармира за пореден път за опасностите от употребата на тези пестициди, особено рискови за пчелите.

 

"Всъщност ние по никакъв начин не застрашаваме пчелите с тази наша дерогация във връзка с регламента за пускане на пазара на продукти за растителна защита. Самият регламент позволява когато има непредвидена опасност да се разрешават за временна ограничена и контролирана употреба определени количества. Непредвидената опасност е по повод сериозно увеличаващите се популации на телени червеи и сив царевичен хуботник. Това са два особено важни неприятеля при царевицата и слънчогледа", заяви Величков и уточни, че разрешението е само за проверени и констатирани засегнати площи и обхваща 250-300 000 дка., като същевременно е за период от 120 дни, считано от края на Януари.

 

[news]

 

На въпрос на Фермер.БГ дали заради 200-300 000 дка. си струва поемането на риск за отравянето на пчели и застрашаването на биоразнообразието с доказано опасните пестициди, съдържащи неоникотиноиди, Величков отговори: "Рискът когато се използват продукти за третиране на семената е значително по-малък, в сравнение ако тези продукти за разстителна защита се използват за пръскане. Ние сме разрешили временно и контролирано продукти за третиране на семена, а не за вегетационно пръскане." 

 

"БАБХ непрекъснато прави мониторинг и следи развитието на вредителите в България. Телените червеи и синия царевичен хуботник влизат в нашите т.нар. постоянни обекти на наблюдение и ние наблюдаваме през последните 2 години увеличаване на тяхната плътност. Това е в следствие на увеличаване на пропаднали площи с царевица и слънчоглед. Това от своя страна е следствие на забраната за употреба на продукти за растителна защита за третиране на семена. "

 

На въпрос дали тези препарати имат екологично насочена алтернатива, зам.изп.директо на БАБХ заяви:"За съжаление за тези неприятели, които живеят в почвата няма. Ако бяха друг тип вредители - има алтернативни продукти. В момента фирмите производители разработват нови алтернативи, тъй като сегашните продукти са наистина забранени, даже за третиране на семена. Но аз като агроном - растителна защита, опитах да потърся алтернативни био-продукти за контрол, но се оказа че не съществуват за тези вредители към момента. Ние наистина говорим за два много специфични вредителя, които нанасят огромни щети при царевицата и слънчогледа само. За тях за момента други химични заместители, поне на мен не са ми известни."

 

По повод горещата тема, зърнопроизводители от региона на Велико Търново коментираха, че борбата с тези вредители е наистина много трудна (даже невъзможна), но това показва зависимостта , пред която химическите компании поставят на колене земеделските производители, след като години наред са отслабили естествените способности на растителна среда и нормалните агротехнически мероприятия да се справят с вредителите. "Представете си какво ще се случи с българското земеделие, ако допуснем пък масово ГМО и специфичните препарати за растителна защита при ГМО културите!?", коментираха още земеделците пред Фермер.БГ.

 

Остава и въпросът - Какви хранителни и полезни качества има произведеното зърно, напоено с пестициди съдържащи неоникотиноиди?