В Пловдив се проведе обучение за заболяването Заразен нодуларен дерматит, където ветеринарни лекари от системата на БАБХ и техни колеги от Република Южна Африка обмениха опит в борбата със заболяването Заразен нодуларен дерматит, съобщиха от пресцентъра на БАБХ. 
 
Потвърди се, че именно ваксинирането с жива, лиофилизирана ваксина, която се прилага и у нас, е най-ефикасният начин за ограничаване на болестта. Това стана ясно на срещата, след като беше обсъден опитът на ЮАР в борбата със Заразния нодуларен дерматит.
 
Към 6 юли в България са констатирани 205 епизоотични огнища, на заболяването, като са засегнати общо 2799 едри преживни животни. Като основна причина за разпространението на болестта се счита недостатъчно високата биосигурност в животновъдните обекти. Собствениците на животновъдните обекти с едри и дребни преживни животни трябва да увеличат мерките за биосигурност, с основен акцент върху дезинсекцията. Трябва незабавно да информират ветеринарен лекар при съмнение за заболяване или смърт на животно.