Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува разяснения във връзка с последните случаи на птичи грип в страната и унищожаването на хиляди кокошки и яйца.
 
 
Съобщението подчертава, че заболяването Инфлуенца по птиците – птичи грип, е високо заразно вирусно заболяване. 
Болестта има две основни форми (H5 и H7), които се различават по своята способност да инфектират.
 
Нископатогенната форма е Н7. Обикновено тя причинява леки симптоми, като често не се показват ясни признаци на инфекция и тя може да остане скрита.
 
Високопатогенната форма се разпространява бързо и води до много висока смъртност при повечето видове домашни птици, подчертават от БАБХ. Тази форма на вируса нанася сериозни последици и огромни финансови загуби на птицевъдството.
 
Вирусът на инфлуенца по птиците има възможността за бърза мутация и преминаване от нископатогенната форма към високопатогенна, поясняват още от Агенцията по храните.
 
Затова ранното откриване на заразата при домашните птици и бързото им унищожаване е ключов елемент в контрола за предпазване от разпространение на инфекцията в страната.
 
 
За да се предотврати разпространението на заразата, се създават ограничителни зони. Забранява се движението на птиците и употребата на продукти,  предразположени към заразяване. Засилват се също мерките за биологична безопасност на всички нива на производство на домашни птици - почистване и дезинфекциране на заразените стопанства. Мерките включват и наблюдение в птицевъдните обекти в ограничителните зони - клинични прегледи и вземане на проби, ако е необходимо.
 
От началото тази година са потвърдени 11 огнища на птичи грип. Две от тях са във ферми за кокошки носачки, а девет са във ферми за патици.
 
Последният случай на инфекцията е открит на 13 юни тази година във ферма за кокошки носачки на фирма „Яйца и птици - Зора“ АД, село Дончево, община Добрич.
 
„В рамките на ликвидиране на огнището и ограничаване на разпространението на вируса, БАБХ е възбранила и изтеглила от пазара над 1 041 220 броя яйца за консумация, които ще се насочват за унищожаване“, уточниха от Агенцията.