Африканската чума по свинете (АЧС) в България се развива по най-тревожния сценарий, като се разпространява в индустриалните свинекомплекси.

Свиневъди от 75 села готвят блокади заради АЧС

Д-р Георги Чобанов, директор на дирекция в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), заяви това по време на проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия в Силистра, съобщи областната администрация на своя сайт.

Силистра е петата област в страната след Русе, Плевен, Разград и Добрич, която обяви бедствено положение заради Африканската чума. Извънредните мерки ще се прилагат в периода от 30 юли до 5 август.

Вирусът на АЧС беше потвърден на 30 юли за свинекомплекса в село Попина, община Ситово, където се отглеждаха 17 000 прасета. Това беше и първият случай на АЧС при домашни свине в областта.

Най-големите индустриални свинекомплекси в страната са четири, а чумата е успяла да влезе вече в три от тях. В два обекта въпросът с евтаназията на животните е приключен, обясни д-р Чобанов. 

Според него, в България не се прави нищо по-различно, отколкото в други страни членки на ЕС, тъй като се работи по едно и също законодателство. 

Д-р Георги Чобанов: „Проблемът е, че у нас АЧС е както в дивата популация, така и в промишленото отглеждане. Проблем е и неизпълнението на мерките за осигуряване на места за загробване на умрели животни.“

Експертът припомни, че по Закона за животновъдството в личните стопанства тип „заден двор“ не може да се отглеждат повече от пет прасета, при това само с произход от лицензиран производител, като сред тях не може да има нерез или свиня майка.

По информация от Брюксел на територията на целия ЕС 75% от прасетата в лични стопанства се отглеждат в Румъния, като там е позволено в една фамилна ферма да има до 150 прасета.

По думите на д-р Чобанов в момента в световен мащаб десетина екипа работят по създаване на ваксина срещу АЧС, като вече има продукт. 

Прогнозата е, че ваксината няма да бъде готова за приложение в следващите 3 до 5 години, тъй като трябва да отговаря на редица условия: да изработва имунитет в организма свинете, но това да бъде безопасно за здравето на хората и за околната среда.

Има също изискване ваксината да не пречи на другите популации животни.