Фермери с лични стопанства от 75 села в България готвят блокади по пътищата, заради земеделската заповед за избиване на свинете в стопанствата тип „заден двор“. 

Свиневъд: Мерките щяха да бъдат ефективни година по-рано


“Явно в земеделското министерство ги е обхванала сериозна паника след като прибягват до тези мерки. Те не си свършиха работата с охраната на границата, с предпазване на граничните райони, за да не нахлуе АЧС при нас, с медицинското обслужване по места на животните. Явно провалът е изключително сериозно и тъй като нямат доблестта да си признаят, най-лесно е да хвърлят вината върху малкия човек от селата. Всички ние заедно ще си търсим правата, ако трябва и в съда, защото тези мерки са изключително лоши“, заяви кмета на село Юнаците, Пазарджишко – Стоян Кузев за бТВ.


31 села само от Пазарджишко се готвят за протест.


Исканията на фермерите е за отмяна на заповедта на земеделския министър и за конкретни действия, във връзка с пренасяне на заразата при малките стопанства. Стопаните се противят на заповедта, защото по думите им, животните им са здрави.

От своя страна земеделският министър Десислава Танева също коментира:

„Това, което ме притеснява е общата ситуация на криза с АЧС. Недоволството на стопаните е част от общата картина. Искам да кажа, че са взети мерки за дивата свиня. Основно два са потоците, които са източник на заразата – дивите свине и личните стопанства“, категорична е Танева.


Тя добави, че подобно на мерките, предприети от Литва, ако и у нас има регистрирани лични стопанства, които спазват правилата за биосигурност, те няма да подлежат на заповедта за умъртвяване на животните.


„Стопанствата без биосигурност са най-голямата опасност за разпространение на заразата. Заедно с това през тези летни месеци е пика на заболяването“, добави земеделският министър.

По-късно днес следобед министър Танева ще проведе среща с разбунтувалите се срещу мерките кметове в област Пазарджик, съобщи Нова ТВ.