Община Генерал Тошево ще подпомогне създаването на асоциация на производителите на лавандула в Добричка област.

На прага на жътвата: Некачествен разсад от лавандула ощетява стопаните

Кметът Валентин Димитров съобщи това по време на Шестия фестивал на лавандулата, който се проведе в Генерал Тошево.

Една работеща организация може да реши проблемите в сектора с етерично-маслените култури, които стават все по-сериозни успоредно с нарастването на насажденията в Добруджа.

По време на фестивала беше организирана дискусия за предстоящата кампания по прибирането на реколтата, която до десетина дни ще стартира. Обсъждаше се цената на етеричното масло и възможностите за дестилирането му.

На срещата се събраха както земеделски стопани от община Генерал Тошево и представители на дестилерии, така и експерти от аграрното министерство. 

Производството на лавандула и етерично масло вече е основен отрасъл и поминък за жителите на добруджанската община.

От наличните 900 000 дка обработваема земя в Генерал Тошево вече 25 000 дка са заети от лавандулови насаждения. 11 са действащите дестилерии, а други 4 се строят в момента. В общината работи и производител на машини за жътва на лавандула.

„Генерал Тошево е столица на лавандулата в цяла България”, подчерта кметът Валентин Димитров по време на работната среща. 

С 30 % са се увеличили площите с лилавата билка в национален мащаб за една година и вече са 170 000 дка. В Добруджа през настоящата година насажденията вече са 71 239 дка, съобщи Петър Кировски, началник на отдел „Растениевъдство” в земеделското министерство.

Почти 40 000 са били през предходната година, а три сезона по-рано лавандулата е била едва 7000 дка. За три години нарастването на площите е десет пъти. Сериозното увеличение неминуемо ще доведе до проблеми и ще дръпне цените надолу.

Изкупната цена не се знае все още, цената на изваряването в дестилериите – също, алармираха присъстващите на срещата земеделски стопани. 

„Поглеждайки числата и статистиките за последните 3 години, може да се досетите какво означава това за един пазар”, заяви Тодор Джиков, съветник по въпросите на растениевъдството в аграрното ведомство.

„Очевадно е, че ще има проблеми, защото нарастването на продукцията изпреварва намирането на нови пазари и това сваля цената надолу. Това се получи през миналата година с цената на розите. Получи се така, че предприятията се задръстиха. Изкараха масло, но пазарът не можа да го поеме и започна да сваля”, допълни Джиков.

Единственият изход според експерта е преработвателните предприятия първо да намират нови пазари и след това да започват да сключват договори и да обещават, че ще изкупуват продукцията. 

Когато има работеща организация или асоциация, тя ще обедини производителите, ще защитава интересите им, ще контактува с министерството на земеделието, подчерта Тодор Джиков.

Има готов проект на закон за производството на розов цвят и розово масло, който вече е минал на първо четене в Народното събрание. Този закон урежда задължението да се сади само качествен материал, да има задължителни договори.

„Повтаря се това, което стана при розите. Насажденията са в пъти повече. Затова стигаме до най-важното – пазарите. Има ли къде да продадете и на какви цени ще продадете са най-важните въпроси”, подчерта от своя страна Слави Кралев, директор на Дирекция „Растениевъдство” в аграрното ведомство.

Изграждането на единен клъстер може да бъде в помощ на производителите на лавандула, тъй като ще събира големи партиди с добро качество и ще контактува директно с международните пазари, поясни Ивелин Желязков от Научно-изследователския център за етерични масла.