Възможно ли е да се намали лихвата по типовите договори към Министерството на земеделието за аренда на държавни земи за едногодишните полски култури? Този въпрос беше отправен към земеделския министър на последното заседание на Комисията по земеделие в Народното събрание.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Стана ясно, че размерът на лихвата сега е 0,3% върху дължимата сума за всеки просрочен ден, което прави 9% на месец. В настоящата криза това може да е допълнително затруднение за земеделците, бе тезата на депутатът Имрен Мехмедова.

Разбира се, че е важно всеки земеделски производител да изплаща своите задължения, но дали е възможно предвид ситуацията в тези типови договори, когато се правят промените по тях през март, да бъде записана една законна лихва, която да удовлетворява всички страни”, уточни тя, като припомни, че до 2018 г. в условията е било записано, че обезщетението ще бъде в размер на законната лихва от деня на забавянето. 

Министърът отговори, че лихвата за забавяне е с мораторен характер и е въведена с една единствена цел – „да дисциплинира земеделските производители”. „Това, с което аз съм запознат, е, че от момента, в който тя е въведена, процентът на тези, които бавят плащанията, рязко спада”, коментира още той.

Иван Иванов: По принцип не е невъзможно да се намали процентът на лихвата, но към настоящия момент няма постъпили искания, мотивирани от земеделски производители, за да можем да вземем предвид това. Ако има едно мотивирано искане на какво основание да се намали лихвата, бихме го разгледали. 

Земеделският министър подчерта, че най-много забавяния за плащания има за мери и пасища. „Имаме доста оплаквания от земеделски производители и е крайно време да регламентираме критериите, по които животновъди ползват пасища”, заяви Иван Иванов.