Няма как да разберем нещо и да научим как работи, без да го проверим на терен, заяви Антоан Чаракчиев, директор на дирекция „Биологично производство” към Министерството на земеделието по време на честването на Европейския ден за биологично земеделие на 23 септември в село Мало Бучино.

Георги Събев: Предвиден е сериозен ресурс за биологичното производство

По думите му дирекцията разполага вече с добър екип, който разбира проблемите и отива на терен да провери. От една-две години проверките се извършват предимно от този екип, а не от БАБХ и ДФЗ. „На терен те вече знаят какво се случва“, категоричен е Чаракчиев. 

Министерството е на крачка от финализиране на Националния план за действие за развитие на биологичното производство. Забавянето идва от националния бюджет. 

„Преди две седмици представихме бюджета, който сме заложили по националния план, в Дирекция „Финанси“, която, от своя страна, трябва да подготви тригодишния план за 2023-2025 г. Остава борбата с Министерството на финансите, за да може да финализираме националния план“, обясни експертът.

За първи път България тръгва в нова посока, като предприема доста мерки за популяризиране на биологичните продукти не само сред производителите, но и сред потребителите. Заделен е бюджет от 10 млн. лв. за пет години. Отделно са заложени мерки за международно представяне, където бюджетът е увеличен и парите ще се отпускат с предварително одобрен проект.

Планира се Седмица на биологичното земеделие веднъж в годината, а не само един ден, както е сега. Отделно има бюджет за образователни кампании за потребителите. Министерството ще се опита да наложи като символ за биологично производство калинката, която е наш знак от години, но не се използва досега. 

Антоан Чаракчиев: Като гледам данните в биорегистъра, нямаме чак толкова лошо производство. Проблемът е в логистиката – къде, как, какво. 

Относно училищните схеми таванът за възрастта на децата се увеличава – от 4-ти клас на 7-ми клас. Амбицията е биопродуктите да влязат в болниците, общинските столове, детските градини. Догодина започват преговори с Министерствата на образованието и на здравеопазването. 

„За съжаление, в наредбата за училищен плод не може да пише българско производство, но за сметка на това може да пише местен продукт. Ще се борим за това“, увери Чаракчиев.

Не на последно място той добави, че за Министерството е важно биологичният сектор да се развива и да бъде обединен. 

„Колкото по-обединен е сектор биологично производство, толкова по-лесно ще си намери мястото сред останалите. По този начин, само когато сме обединени, ще намерим повече поддръжници“, заключи директорът на Дирекция „Биологично производство“.