103 лв./100 кг е прогнозната изкупна цена на кравето мляко за февруари, 2023 г. по данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Според анализаторите всичко сочи, че е малко вероятно млякото да поевтинее отново.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

Статистиката сочи, че през изминалата година увеличението на изкупните цени на суровото мляко в страната е 33%, като резултат от глобалното ценово поскъпване и повишените разходи за издръжка в животновъдството. 

Въпреки това изкупната цена на кравето мляко в България е сред най-ниските в Европейския съюз, а към момента по-ниски са изкупните цени само във Франция, Словакия и Балтийските републики”, съобщават от САРА.

Ако млякото е поскъпнало с 33%, само за фуражи животновъдите в страната харчат с 30% повече пари, сочи статистиката на Националния статистически институт (НСИ). Точно затова анализаторите не смятат, че е възможно намаление под 1 лв./кг при тази конюнктура, макар през пролетта и лятото да има сериозен натиск за смъкване на цените.

Данните за сектора сочат още, че номиналната брутната продукция от мляко през 2022 г. у нас нараства с около 20% до 877 млн. лв. Това представлява около 36% от стойността на продукцията от животновъдство. Делът на млякото в цялата селскостопанска продукция остава около 7%, подобно на нивата от 2021 г. 

От САРА отбелязват още, че производството на мляко в Европа през миналата година нараства в 10 държави членки, включително в Германия и Франция. Значимо намаление обаче има в Хърватия (-5,5%), Кипър (-4,3%) и България (-3,2%).