" Искаме подкрепа да се създаде един фермерски пазар в София, както е в цяла Европа - един ден в седмицата фермерите излизат и продават собствената си продукция.

 

За да можеш да се запознаеш с фермера, ако нещо ти хареса, да си купиш от него и следващия четвъртък да отидеш и отново да си го купиш.

 

Срещаме подкрепата на Столична община, надяваме се в най-скоро време София да е свидетел на първия фермерски пазар в столицата". Това заяви Албена Симеонова биопроизводител и член на Управителния съвет на Българска асоциация „Биопродукти”.

 

Както Фермер.БГ писа още през м.Юли, днес на пресконференцията в София, биопроизводителите още веднъж акцентираха, че за пръв път ще организират и още една инициатива освен пазара -да включат в т.нар. марш на добрата храна. Идеята е на 19 септември фермери от всички страни-членки на ЕС да тръгнат пеша или с колела от страните си до белгийската столица Брюксел, където да се срещнат с евродепутатите и да ги запознаят с исканията си за развитие на Общата селскостопанска политика на ЕС през следващия Програмен период от 2014 до 2020 година.

 

България ще подкрепи акцията и с шествие в столицата седмица по-рано, обясни Борислав Сандов от Движение за хранителна независимост: "Походът на добрата храна или шествието за добра храна вече стартира от няколко места в Европа посредством велосипедисти, които пътуват всеки ден, минават ферми и фермери говорят с тях, обясняват каква би трябвало според тях да бъде концепцията за новата обща селскостопанска политика и ги питат те какво искат.

[news]

 

В България сме доста далеч и ако трябваше оттук да тръгнем с колела, трябваше да тръгнем доста отдавна. Затова ние правим собствено шествие в България - на 12 септември от 12 часа, тръгвайки от Министерството на земеделието и храните, където ще се опитаме преди това да имаме среща с министъра, продължавайки до представителството на Европейската комисия".

 

"Още 400 милиона евро само в България не са усвоени за агроекология и е нужен наистина гъвкав подход. Те трябва да бъдат усвоени до края на 2013 година, но в момента ни се предлагат неправилни подходи. Ние имаме предложение как да стане, очакваме диалог с МЗХ. Дайте тези пари на биоземеделците да си направят преработвателни предприятия, не се опитвайте да ги върнете или да ги прехвърлите в друга мярка. Има време – нотификация се прави за около 6 месеца. Министерството иска просто да похарчи тези пари по някакъв начин, а ние настояваме те да бъдат дадени на биоземеделците за производство и преработка на биохрани, заяви Симеонова пред Фермер.БГ.

 


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!