Страната ни ще трябва да възстанови още 28,7 млн. евро от субсидиите за т. нар. къщи за гости. „Само в България се наблюдават толкова масови съмнения за нередности със средствата по този фонд, макар че са извършени 21 проверки в 10 страни от Европейския съюз (ЕС)” съобщи Кристина Бохман, представител на дирекцията по земеделие на Европейската комисия (ЕК) при изслушване в комисията на Европарламента по бюджетен контрол, предаде БТА.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

От думите ѝ стана ясно, че останалата част от средствата, които подлежат на възстановяване, вече са върнати от нашата страна, а българските власти сами са решили в новия бюджет на ЕС до 2027 г. да не залагат повече подобни проекти. Заключенията на ЕК са били одобрени в края на декември и след превеждането им на български са били връчени на властите в София миналата седмица, допълни Бохман. 

Комисията ще наблюдава механизмите на България за връщане на тези пари и ако не се възстановят, ще се задейства процедура те да бъдат удържани от еврофондовете на страната.

У нас от 746 къщи за гости, получили над 103 милиона евро финансиране, между февруари 2020 г. и края на 2021 г. са били проверени 377 и нито една от тях не изпълнява поставените цели за разнообразяване на икономическите дейности на регионално равнище и за разкриване на работни места. Българските власти са проверили 288 къщи и за 253 (88%) са установили нарушения. Инспектираните обекти са от периода 2010-2015 г., защото за следващия програмен период (2014-2020 г.) не са финансирани къщи за гости. 

„За 158 къщи е препоръчано вложените средства от ЕС да бъдат върнати изцяло. Общо 456 къщи (т.е. три пъти повече) не са били проверени, защото сроковете за това са изтекли, поясни Генералният директор на службата за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Виле Итала.

Той подчерта, че проверките са много лесни - евросредствата са за конкретна дейност и то развивана устойчиво. Достатъчно било просто да се отиде на място и да се види дали къщата наистина работи като обект за настаняване на гости.

Има възможности за разследване и след програмния период и точно това прави ОЛАФ, допълни Итала. Тогава се е установило, че българските власти изобщо не са проверили въпросните 456 обекта в периода за наблюдение и разследването се е фокусирало върху 377 от тях на стойност над 50 млн. евро.

ОЛАФ е направила представителна извадка на 30 случайно подбрани обекта и поискала подробна документация за тях от българските власти (брой нощувки, реални договори, приходи). Оказало се, че при повече от една четвърт от къщите броят на нощуките е бил под 1% от планираното при кандидатстването за парите. При 26.7% от обектите изобщо не са открити работните места, които са били обещавани в проектите. Само 16% от планираните приходи са били постигнати.

Агенцията, която е отпускала парите в България, е имала отговорност да открие нередности, но не го е правила в нужния мащаб. При оценката на риска нередности са били установени в 15% от случаите, докато реалността на място е за нередности в 88%. При 80% от представителната извадка неизпълняването на целите за устойчивост на проекта е надхвърляло 80%, съобщи още Итала и акцентира, че само върху извадката от 30 къщи финансовият ефект за ЕС е бил над 3 млн. евро, а екстраполиран върху всичките 377 къщи ефектът от щетата за еврофондовете наближава 23 млн. евро.

Той бе категоричен, че парите не е трябвало да се отпускат само срещу факта, че къщата за гости е построена. Това е трябвало да става, когато реално се види, че те наистина и устойчиво подорбяват икономическите възможности в селските райони, създават работни места и интегрирани услуги.

Представителите на Европейската народна партия в парламентарната комисия нарекоха случая с българските къщи "ужасяващ" и "направо ти спира сърцето", като го слушаш. Според групата на Зелените докладът за къщите за гости е съкрушителен.

От българска страна евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) определи данните като тревожни и изрази очакване онези, които умишлено са злоупотребили и са изправени на съд, да понесат отговорност. Той препоръча ЕК и ОЛАФ да разработят способи за по-ранно засичане на нередности. От името на социалистите и демократите евродепутатът Цветелина Пенкова призова за понасяне на отговорност и отбеляза, че досега по повдигнатите обвинения няма присъди.