От 20 до 24 февруари тази година Пловдив отново ще бъде домакин на най-модерните технологични решения в земеделието от цял свят. А те достигат до българските фермери благодарение на търговците и експертите на компаниите-членове на Асоциация АГРОТЕХ – съорганизатор на изложението.

С над 40 000 кв.м изложбена площ на открито и закрито, 580 изложители от 16 държави, премиери на нови продукти и технологии на водещи световни брандове, богата съпътстваща програма, промоции, отстъпки и изненади за всички посетители, АГРА 2024 отново събира на едно място всичко, което трябва да видят и знаят земеделските производители у нас. Асоциация АГРОТЕХ отново е официален партньор на форума, а членовете на организацията ще покажат на място най-доброто от своето богато портфолио.

СЪТРУДНИЧЕСТВО – СЕМА гостува на АГРА и АГРОТЕХ
Официални гости на АГРОТЕХ тази година ще бъдат представители на най-голямата Европейска организация за земеделска техника – СЕМА.

След официална среща по време на АГРИТЕХНИКА в Хановер, в последните месеци двете организации поддържат интензивен контакт и планират своето сътрудничество в посока модернизиране на агросектора на ниво ЕС и фасилитиране навлизането на иновации в земеделското производство с цел повишаване на неговата конкурентоспособност в световен мащаб. Подготвен е и Меморандум, който да затвърди намеренията на СЕМА и АГРОТЕХ в тази посока. Той ще бъде подписан в следващите месеци, след съответните съгласувателни процедури от страна на двете асоциации.
Пресконференция и представяне на проекта QuantiFarm

На 23 февруари (петък) от 9.00 часа в Зала „Европа“ на Конгресния център на Панаира, ще се проведе кратка съвместна пресконференция на АГРА и АГРОТЕХ, по време на която ще бъде представен и проекта QuantiFarm на СЕМА.

Повече за QuantiFarm – устойчивост „байт по байт“

Цифровите технологии в селското стопанство (DATs) могат да развият сектора чрез повишаване на устойчивостта, производителността и конкурентоспособността му „байт по байт“, но само ако са насочени към устойчивост.

В този контекст финансираният от ЕС проект QuantiFarm въвежда цялостна рамка за независима качествена и количествена оценка на множеството разходи и ползи от DAT, както и на тяхното въздействие върху устойчивостта. Следвайки подход с множество участници, QuantiFarm ще проведе 30 опита в 20 европейски страни.

Всички те ще бъдат в търговски ферми от различни видове, размери, собственост и работни условия от седем селскостопански сектора. Основната цел на проекта е да се оценят DATs, използвани във фермите, и да се подадат резултатите към QuantiFarm Toolkit, с цел повишаване информираността и подпомагане вземането на бъдещи решения. QuantiFarm включва 32 партньора, 12 от които фермери и съветници в селското стопанство.

Асоциация АГРОТЕХ – партньор на Форум ФЕРМАТА

На 21 февруари (сряда) от 10.00 часа в зала „Пловдив“ на Панаирния конгресен център ще се проведе земеделския Форум „Фемата: Агроиновации и тенденции“. По време на събитието г-н Калоян Куманов от Асоциация АГРОТЕХ ще представи тенденциите и иновациите в земеделската техника и технологии.

Какво още на АГРА 2024?
Деловата програма на изложението е наситена и с други полезни дискусии с участието на висококвалифицирани специалисти от страната и чужбина. Акцент отново е прецизното земеделие, заедно с новостите в автоматизацията и оптимизирането на процесите на земеделското производство. 
Разбира се няма как да минем и без забавна програма и вкусна храна по време на Street Food Fest, който ви очаква по време на всички дни на панаира и ще ви помогне да съчетаете полезното с приятното!
АГРА и АГРОТЕХ ви очакват от 20 до 24 февруари 2024 в Международен панаир Пловдив.