Тази година месец октомври се очаква да бъде със средни температури с 1-2 градуса над нормата - от 17 до 22. А валежите ще са под средните.

Месецът ще започне със слънце и температури в населените места от 24  до 30 градуса. 

От 4 до 5 октомври се очаква дъждовно време, с максимални  температури между 18 и 24 градуса. От 6 до 7 октомври по Черноморието ще има ниски облаци с ръмежи, а на запад ще бъде слънчево.

На 8 от север ще проникне хладен въздух. Бързо ще преминат облаците с временни заоблачавания над западните и над източните райони. В Източна Стара планина ще превали слабо сняг, колкото до напомни за идващата зима.

От 9 до 14 октомври ще бъде предимно слънчево и сравнително топло с температури до 18 до 23 градуса.   

От 15 до 16 се очакват валежи в източната половина от страната, като чувствително ще се понижат и температурите  в населените места  - от 10 до 15 градуса. От 17 до 24 ще бъде предимно слънчево, със студенени утрини и условия за есенни слани.

От 25 до 26 ще бъде ветровито, но ще се затопли.

От 27 до края на месеца се очакват интензивни валежи, които ще преминават в сняг по високите  полета и планините. Дневните температури в населените места ще няма да превишават 8, 12 градуса.

Народна меторология
 
За октомври  народната метеорология гласи:

Южен вятър през октомври предвещава скорошен сняг. Ако на Петковден (14 октомври) времето е добро, на Димитровден ще е лошо. На този ден ако грее слънце, зимата ще е лоша. Каквото е времето на Димитровден (26 октомври), такова ще бъде по Коледа. Ако вали, ще вали и на Гергьовден.


Прогнозата е изготвена по поръчка на Агри.БГ