През изминалия 7-дневен период паднаха валежи между 10–20 л/кв. м в района на Враца, Кнежа, Плевен, Ловеч, София, Разград. Те поддържаха добра влага в горните слоеве на почвата и подобриха развитието на есенниците. 

Фермери, гответе се за топла зима и малко валежи

През втората половина от периода настъпиха и първите есенни слани и критични минимални температури. Най-много пострадаха производителите от Кюстендил, София, Драгоман, Казанлък, които отглеждат късни зеленчукови култури.

През следващите седем дни температурите ще бъдат около и над нормата. Критични минимални стойности и риск от осланяване не се очакват, прогнозира агрометеорологът Драгомир Атанасов. 

Пшеницата и ечемикът ще бъдат в различни фази – от поникване до начало на листообразуване, в зависимост от това, кога са засети.

НИМХ: През последните 10 дни на октомври тече агротехническият срок за сеитба на зимни житни култури по Черноморието.

Дъждовете в края на първото и през второто десетдневие на октомври подобриха почвената влага в горния слой на почвата. На 50 см влагосъдържанието е 75 – 80% от пределната полска влагоемност (ППВ).

Скоро съществени валежи обаче не се прогнозират. Условията ще са подходящи за сезонните почвообработки, сеитбата на пшеница и ечемик, прибиране на плодовете от късните овощни видове и фитосанитарни дейности при трайните насаждения.

Фермерите да обследват посевите за вредители като обикновената полевка и обикновения житен бегач, съветват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.