Втората  демо точка на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ  е в процес на изграждане в лозята на Аграрен университет – Пловдив. Това е темата на 309 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Иновации и дигитализация 
 
Сред над 400 сорта грозде, сгушена в лозовите масиви на учебната база на Аграрен университет – Пловдив в село Брестник се изгражда втората демо точка "Наука", част от проекта AgroDigiRise.

Бъдещият център на иновациите събира на едно място учени, лозари, агрономи, винопроизводители, специалисти в сферата на цифровите технологии, студенти и винени ентусиасти, всички нетърпеливи да видят как се създава една от най-модерните и устойчиви връзки - тази между гроздето и съвременните технологии! За нейния успех работят заедно технологичните партньори в АгроХъб.БГ – Бивайн, Ондо Солюшънс и ТехноЛогика, съвместно с доц. Людмил Ангелов и доц. Боян Сталев.

"Ако се заслушаме, можем да чуем какво ни говорят растенията и да разберем техните потребности. 
Нашата платформа прави точно това - показва нуждите на лозата на ясен за земеделците език под формата на различни данни, които черпим от метеостанции на терен. Данните се преобразуват чрез алгоритми в различни графики и известия, служейки на агрономи или енолози като "тълковен речник", разказват Благой Анастасов и Николай Сапунджиев от технологичната компания Бивайн.

В рамките на есенния сезон предстои и официалното откриване на демоточката в село Брестник и всички заинтересовани ще могат да посетят демолозята и да видят от първа ръка как технологиите за прецизно земеделие работят в полза на земята, виното и хората! 

309 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейския цифров иновационен хъб Агрохъб.БГ  и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!