Как да проучите колекция от 250 сорта домати и да видите технологични решения в действие? Това е темата на 305 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Лятото е сезонът на доматите и ако искате да разберете кое отличава един сорт от друг, то експертите от Института по зеленчукови култури „Марица“ са ви подготвили полезна и интересна програма в рамките на двудневен международен курс по фенотипиране на домати. Той ще се проведе на 3 и 4 юли и участниците в трейнинга ще получат познания за генетичното разнообразие на този вид.

В първия ден от курса студенти, изследователи, фермери и граждани, които се интересуват от фенотипирането на растенията ще получат интерактивна теоретична подготовка с визуализации и поредица от видеоклипове, обясняващи различни фенотипни характеристики, които позволяват разбирането на разнообразната колекция от доматени образци от хранилището на проекта HARNESSTOM.

На 4 юли (вторник) от 10:30 ч. в технологично оборудваната „умна“ оранжерия със система за прецизно напояване, хранене и климат контрол на Националния Демо Център на Европейския Цифров Иновационен Хъб АгроХъб.БГ в ИЗК "Марица", който работи на пълни обороти, ще се проведе демонстрация на технологичните решения, изградени от експертите на Ondo - Smart Farming Solutions и ще бъдат представени предстоящи събития, обучения и демо дни по проекта AgroDigiRise и възможностите, от които могат да се възползват земеделските стопани.

Не пропускайте да посетите демо центъра и да се включите в международен курс по фенотипиране на домати. Участието в курса е безплатно, но с предварителна РЕГИСТРАЦИЯ.

305 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ИЗК „Марица“ и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!