Вие сте малко или средно предприятие (МСП), интересувате се от разработване на роботизирани технологии и търсите финансиране, за да подкрепите вашата идея? Европейският проект ESMERA обяви отворен прием за кандидатстване. Това е темата на 116 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Агроиновации: Проектът agROBOfood отваря път за роботизираните технологии

Определени са конкретни предизвикателства, които трябва да бъдат решени по време на отворената покана. Те засягат следните области: производство, енергетика, строителство, земеделие и хранително-вкусова промишленост, търговия на дребно, здравеопазване и спешна помощ.

МСП могат сами да предложат решение, свързано с роботика, или да образуват малък консорциум, който включва организации с научно-изследователска и развойна дейност, както и други компании, които могат да допълнят дейността им.

Кандидатите трябва да използват формуляра за кандидатстване на ESMERA. Aко те не са сигурни дали идеята им за експеримент е подходяща, могат да използват шаблона за предварително предлагане, за да получат отзив от ESMERA. Всички предложения трябва да бъдат предадени в срок, който изтича на 2 декември.

ESMERA свързва институциите, които са начело на развитието на европейската роботика, с иновативни МСП и доставчици на индустриални решения. Целта е да издигнат връзката между търсенето и предлагането на роботизирани технологии на едно следващо ниво. 

Вратите си за ESMERA отвориха четири Центъра за компетентност по роботика, създадени от широкоизвестни институции. Идеята им е да стимулират развитието на технологиите в европейските МСП. 

Проектът стартира през януари 2018 г. и се координира от Лабораторията за производствени системи и автоматизация в Университета в Патра. Всичко се случва с финансиране по програмата за изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“.

Документите по отворената покана може да откриете ТУК.

116 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на ЕSMERA и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“.