Учени в един от най-иновативните холандски университети – Wageningen са изобретели робот за бране на чушки. Те са кръстили този умен помощник в оранжерийното производство Sweeper.
 
 
Името му произлиза от обединяването на двете думи на английски език - „sweet“ и „pepper“, което в превод на български език означава сладък пипер. Роботът Sweeper ви представяме в 79 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации
 
Освен навлизането на интернет и социалните мрежи в земеделския бизнес през последните години, друг момент, който е на дневен ред, е роботизирането на земеделската техника. Все по-често научно-изследователските екипи работят по изобретяването на роботи в помощ на земеделското производство. Най-популярното им приложение е при събирането на реколтата, но има и разработки в помощ на борбата с плевелите, сеитбата на семена, мониторинг на околната среда и анализ на почвата.
 
 
Тези технологии спомагат за увеличаването на приходите на фермерите, а в същото време намаляват разходите за труд и увеличават добивите от селскостопанска продукция. Роботите могат да бъдат използвани и за други градинарски задачи като подрязване и пръскане, а при животновъдството – например за автоматично доене и измиване.
 
Така например учени в един от най-иновативните холандски университети, Wageningen,  изобретиха робот за бране на чушки - незаменим помощник в оранжерийното производство. Името му е Sweeper - от думите на английски език - „sweet“ и „pepper“ („сладък” и „пипер” - б.а.). 
 
При отглеждането на зеленчуци в оранжерии, голяма част от труда е ръчен. Но все по-малко хора са готови да работят тази уморителна и неразнообразна работа. Така се ражда Sweeper - по европейски проект. Роботът търси чушките, заснема 3D снимки, разпознава техния цвят и форма и откъсва само тези, които отговарят на предварително зададените изисквания.
 
Той може да бъде програмиран да бере само червени и големи чушки или пък да сортира червените и зелените в отделни щайги. Роботчето може да работи дори и през нощта, а също така и когато е много горещо в оранжерията. Той се движи на релси между зеленчуците из цялата оранжерия и е снабден с рамо и щипки за бране. При локализиране на зеленчука, с помощта на сензори, роботът анализира цвета му и преценява дали е узрял или не.
 
Проектът Sweeper има за цел да направи роботът още по-бърз, тъй като към момента работата му не може да се сравнява с темпа на човешката ръка. Целта е да може да влезе в индустрията и да замени човешкия фактор в брането на плодове и зеленчуци. Засега многото листа и клони създават проблем в ориентирането на машината, но с допълнителни подобрения учените очакват това да се промени. За целта създателите вече са измислили специален софтуер, който позволява разграничението между листа, клони, зрял и неузрял зеленчук. 
 
 
„Берачът на чушки" е част от цялостната програма на университета Wageningen за селскостопански роботи. По проекта са разработени множество машини, които се занимават със защитата на земеделските култури - плевене, пръскане и т.н. Според специалисти, намесата на роботите ще намали значително използването на химикали и пестициди в земеделието, тъй като постоянно ще има кой да премахва вредителите и същевременно ще се спомогне по-ефективното и конкурентоспособно земеделско производство. Запознати с изобретението казват, че Sweeper е на път да промени бъдещето на селското стопанство.
 
 
79 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена и предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!