На Тодоровден, наричан още Конски Великден ви представяме дейността на Оперативна група „Национален център по коневъдство“, с координатор "Асоциация на коневъдите в България", която ще изпълнява своя проект на обща стойност от 150135 евро в периода 2020-2023 г. Това е темата на 195 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации. 

Застрашени от изчезване български породи – кои са те?

Сред целите на проекта на Оперативна група „Национален център по коневъдство“ са засилване и разширяване на връзките между земеделските производители - коневъди и научните звена за практическо реализиране на иновативни решения, както и постигане на хоризонталните цели на ПРСР, насочени към иновации, опазване на околната среда и смекчаването и адаптирането към последиците от изменението на климата. 

Проектът цели също така да гарантира сигурност при въвеждането на иновации в стопанствата чрез тестване и адаптиране на процеси, методи и технологии, различни от конвенционалните (изкуствено осеменяване с криоконсервиран семенен материал, а не охладен или естествено заплождане) за повишаване на конкурентоспособността и устойчивото развитие на коневъдството. Предвидените проектни дейности са свързани с осъществяването на сътрудничество във връзка с изпълнение на иновативния проект, както и преки неинвестиционни дейности и разходи. Сред тях са тестване на ДНК материали в акредитирани лаборатории за ДНК контрол, както и закупуване и доставка на специфично оборудване и/или апаратура, която е ключова за изпълнение на целите по проекта.

В проекта на Оперативната група, иновативният подход се изразява в разработване и внедряване в практиката на метод за изкуствено осеменяване чрез криоконсервиран семенен материал от коне, което ще доведе до повишаване на икономическа, социална и селекционна ефективност на коневъдството. Тъй като в България този метод не се прилага в практиката, в проекта са обединени в социална система ключови участници, които са с подходящи знания и опит и имат за цел да решат общ проблем.

Очакваните основни резултати от изпълнението на проекта са устойчивост на връзките между земеделските стопани коневъди и науката за практическо реализиране на иновативни решения за създаване на генбанка за местни, български породи коне и интродуцирани породи коне в България.

Сред заинтересованите страни от резултатите по проекта са идентифицирани коневъди, които биха искали да подобрят генофонда на стопанство си, които искат да подобрят технологията и начина на отглеждането на животните и да запазят екосистемата в стопанството. Втората група заинтересовани са центровете за конен спорт, които ще разполагат с животни, подходящи за направлението им и всички, които искат българските коне да станат конкурентоспособни на Европейския пазар.

195 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ-АГРИ и предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!