Използването на отпадъци и растителни остатъци, за да се генерира енергия е добре познат способ сред фермерите в Европа. В Северна Италия, фермерите по поречието на река По отглеждат специални растения, за да създават електричество, използвайки процеса на анаеребния им метаболизъм. 
 
 
В брой 52 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, ще ви разкажем за пример как фермерите могат да развият алтернативни източници на доходи, като използват природата. 
Анна Тратенеро е фермер, който използва растението алфалфа (люцерна), за да произвежда ток.  
 
„Това растение носи добавена стойност на моята продукция, работейки на принципа на кръговата икономика“, разказва тя. 
Малката група от фермери от долината на река По се сблъскали с преструктуриранията в сектора за производство на захар. Те видели възможност в това да добавят стойност към производството си.  
 
„Когато предприятието, на което предавахме цвеклото, затвори – през 2006 г., фермерите в моя район, включително и аз, отглеждахме около 3 000 ха със захарно цвекло. Тогава много бързо трябваше да потърсим варианти за диверсификация и благодарение на националната регулаторна рамка за производство на енергия от възобновяеми източници, ние открихме, че нашият район има голям потенциал за използването на анаеробния метаболизъм, който пък произвежда биогаз. Така че обединихме усилия и засадихме растенията. След това създадохме компанията Alfalfa Energia, в която фермерите са в съдружие“, разказва Тратенеро.  
 
 
Предприятието започва да работи през 2012 г., произвеждайки биогаз, който се използва за генериране на ток. Растенията произвеждат 1 mw електричество и 1,2 mw остатъчна термална енергия. 
„Към бизнес модела си добавихме и още един елемент – пакетираме висококачествена сушена люцерна. Остатъчната термална енергия, която генерираме, не излиза от стопанството, а отива директно в сушилнята. Сушената люцерна се прие много добре  - от животновъдите и от производителите на пармезан от района“, обясни Тратенеро. 
 
Тя има и план да развива и други иновативни идеи. 
„За да стане това, възнамерявам да стартирам оперативна група, която да проследи как растенията могат да бъдат полезни и да носят добавена стойност, без да се налага да използваме подкрепа от държавата.  Тратенеро нарича своята дейност енергийно фермерство – производство на култури, които генерират енергия. 
„В тези трудни времена за фермерите, това може да носи алтернативен доход“, казва тя.  
 
52 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ – АГРИ и е предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“