Осигуряване на вода за храна и безопасност с най-модерната в света информация за влажността на почвата, получена от сателити е темата, по която работи проекта WATER4AGRI. Този проект, финансиран по програма „Хоризонт 2020” ви представяме в 271 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Европейското земеделие е изправено пред важни предизвикателства през следващите десетилетия, свързани с променящия се климат. Периодите на суша и наводнения ще се увеличат допълнително, което застрашава производството и изисква разумно използване на нашите уязвими водни ресурси. Изменението на климата също така стимулира болестите по културите, което кара фермерите да използват повече пестициди и на свой ред застрашава качеството на водата и оказва влияние върху здравето на хората и околната среда. 

 За какво ще похарчи парите от извънредната помощ един животновъд?

Сателитното дистанционно наблюдение има решаваща роля за справяне с тези предизвикателства. Във VanderSat са разработили метод за предоставяне на точни изображения с висока разделителна способност на почвената влага, на всяко място на Земята 24/7 в годината. Влажността на почвата е ключов индикатор за физическото състояние на растението и има силна прогнозна стойност по отношение на добива на културите и метеорологичните условия, включително наводнения и суши. Чрез комбиниране на микровълнови данни, получени от различни сателити – включително тези в Copernicus Sentinel – екипът по проекта разкрива революционен набор от данни, който може да се използва за извличане на ключова информация за наличността на вода за културите на ниво земеделска площ и на ниво стопанство. 

Тези данни са от решаващо значение за подобряване на точността на селскостопанските модели, които са гръбнакът на съвременния агробизнес. Чрез проекта WATER4AGRI се постига подобрение на технологиите чрез мащабиране на влажността на почвата с внедряване в високотехнологични агромодели модели и демонстриране на ефективността на технологията в най-разпространени замаделски модели. С VanderSat клиентите ще могат точно да прогнозират добивите, изискванията за пестициди, сушите и наводненията и, най-важното, да намалят свързаните с климата рискове за техния бизнес. 

Екипът по проекта създава бизнес възможности, които са били невъобразими преди, като намаляване на рисковете при реколтата чрез интелигентни стратегии за презастраховане и интегрирано управление на вредителите. По този начин технологичната компания въздейства върху агробизнеса в най-важното измерение: подобряване на добива и общата печалба или загуба на операцията.

271 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!