Новият брой на специалното издание на Трактор.БГ AgriTech Market 2021 - годишен обзор на пазара на селскостопанска техника в България излезе.

Изтеглете безплатно специалното издание на Трактор.БГ

До този момента разгледахме данните на КТИ за самоходните машини - комбайни, трактори, товарачи, пръскачки и инвентара. 

Причините за спада на броя на регистрациите през 2020-а година спрямо 2019-а могат да се търсят на няколко места.

AgriTech Market: 2020 - годината на големите изненади и трудните прогнози

Естествено, една от тях е COVID-19. Пандемията накара света да застине, поне за няколко месеца, което доведе до допълнителна резервираност в инвестирането в нови машини от страна на традиционно консервативните фермери.

Дори се говори за приемането на 2020-а години за нулева, т.е. тя да не се съпоставя с останалите, тъй като условията, в които коронавирусът постави света, нямат нищо общо с т.нар. обичайни условия за пазари, работа и дори личен живот. Ужасът от заразата прерасна в световна тревога за икономическа криза, финансови проблеми и прогнози за проблеми с години наред.

“Стресовата обстановка, каквато е пандемията, влияе по различен начин върху земеделците. Някои от тях се отказаха от инвестиции в техника, но предвид необходимостта от подмяна на остарелия машинен парк, това може да се приеме по-скоро като отлагане на инвестицията. Появяват се нови модели машини по-икономични и ефективни, което налага всеки далновиден и загрижен за бъдещето на стопанството си фермер, да вземе правилното решение за подмяна на машините”, посочва Елисавета Маркова, управител на Варекс.

16 процента от участниците в проучването на Трактор.БГ посочват като причина за отказа си да инвестират в нова техника през миналата година именно финансови затруднения заради Covid-19 кризата.
Заедно с това редица планирани изложения на техника и полеви демонстрации бяха отменени.

Дали това повлия на нагласите на купувачите и промени ли, от друга страна, стратегиите на търговците за начините за достигане до фермерите?
Някои от тях заложиха на алтернативни инициативи, с които да са по-близо до клиентите си, без това да води до излишен риск, както отбелязва Иво Куманов, управител на НИК.
Други път - както споделя инж. Узунов от Раломекс, са наблегнали на по-честа телефонна връзка и засилен обмен на информация чрез интернет платформите.

Директорът на Тайтън Машинъри България Филип Цветков споделя: “През изтеклата година наистина бяхме силно ограничени във възможностите за демонстрации, но все пак провеждахме персонални такива при определени клиенти. По отношение на интернет – отдавна работим по достъпността на информацията относно предлаганите от нас продукти и услуги, така че сега това ни беше особено от полза”.
Може би от това все пак ще има позитив, тъй като търсенето на алтернативни пътища към клиентите дава нова възможна посока на търговците за развитие.

Машинният парк застарява, навлизащите като тенденции в растениевъдството технологии на отглеждане като No-Till, Strip-Till и др. изискват съответните за това машини, а в крайна сметка, ако няма мерки по ПРСР, има лизингови програми и ред други инструменти, с които търговците и банките откриха начин да стимулират фермерите да купуват.
44 на сто от участниците в проучването на Tractor.Bg посочват, че предпочитат да купуват техника със собствени средства и да не разчитат на външна помощ - била тя от банка, от лизингови програми или с евросредства. 28 процента посочват, че лизингът е предпочитан от тях, а субсидии и кредити предпочитат съответно 17 и 11 процента.

Някои от търговците от дълги години предлагат схеми за разплащане, т.е. на всеки клиент се предлага индивидуална схема според неговите възможности.
“Предлагаме разнообразни финансови инструменти с помощта на партньорски финансиращи институции, така че всичката предлагана от нас техника може да бъде купена с финансиране, каквото би било най-удобно на клиента”, отбеляза Филип Цветков. “Работим и с всички известни банкови финансови институции за купуване на техника”, подчертава от своя страна инж. Рашид Узунов.

Търсенето на нови пътища и възможности е довело и до партньорства. “През 2020 г. стартирахме своето партньорството с ПроКредит Банк, като това се изрази в няколко съвместни инициативи, които имаха за цел да помогнат на фермерите да се сдобият с техниката и оборудването, от което имат нужда, когато имат нужда, без значение дали разполагат със свободни средства в този момент.
В същото време си партнираме успешно с водещите лизингови дружества в България. НИК например не случайно беше първата компания в България, с която Дойче лизинг реши да стартира своята дигитална платформа за обслужване на клиентите по-бързо и без излишна бумащина”, разказа Иво Куманов.

И Николай Стефчов от Агритоп дава мнението си по въпроса: “При нас все повече се засилва броят на сделките с банково финансиране и лизинг. Тази тенденция тръгна като алтернатива на субсидиите, но вече е затвърден метод. Този интерес ни провокира да разработим съвместно с няколко от най-утвърдените финансови институции лизингови схеми за оборудване DeLaval с 0.99% и интересът е доста голям”.

Един от възможните отговори за спада в броя на новорегистрираните машини е пазарът на техника втора ръка. Трудно е да се говори за този пазар обаче, тъй като няма официални данни.
Предлагането на техника втора употреба е огромно по размери. Има много европейски, и не само, достъпни сайтове, от които всеки може да получи информация за техническото състояние, цена на съответната машина и в случай, че го устройват, обикновено прави сделка, посочва Елисавета Маркова от Варекс.
“Специфичното при употребяваната техника е, че машината е препоръчително да се огледа на място, преди покупка. Известно е, че дори на вид да е запазена една машина, в работа е възможно да се появят доста неприятни и скъпоструващи технически
неизправности. Дали има спад или ръст, не мога да преценя, тъй като няма официални данни. Факт е, че постоянно се търси втора ръка техника. Обикновено фермери, които не могат да отделят или не разполагат със средства за нови машини, прибягват към вариант употребявани”, коментира Маркова.

И при употребявания инвентар има ръст според инж. Рашид Узунов. Това, по думите му, е тенденция от 3-4 години насам. “Но това е опасно, тъй като старата техника предлага и стара технология”, допълва зам.- директорът на “Раломекс“АД.

Ако това, което споделят участниците на пазара - фермери и търговци, че пазарът на употребявана техника е със сериозен ръст, можем да си отговорим на въпроса защо има спад при новите машини след 2015-а - ниските цени на използваните машини са притегателни за стопаните, които не могат да разчитат на евросредства.

Голяма част от търговците на селскостопанска техника вече имат и специални отдели, които се занимават само с употребявани машини - често върнати от лизинг. Това очевидно е реакция на търсенето на пазара, а и гъвкавост от страна на компаниите.