Новият брой на специалното издание на Трактор.БГ AgriTech Market 2021 - годишен обзор на пазара на селскостопанска техника в България излезе. Във втората част от материала разглеждаме данните на КТИ за новорегистрираните трактори през миналата година. 

Спадът при тракторите спрямо 2019 -а година е от 28,74 на сто. Бройките новорегистрирани трактори за изминалата година са 801, сочат данните на КТИ.

Неизменен лидер при марките са тракторите на JOHN DEERE, сочат данните на КТИ.
Въпреки спада от 28,34 процента на годишна база, брандът остава на първо място у нас по брой нови регистрирани машини.

Изтеглете безплатно специалното издание на Трактор.БГ


На второ място през миналата година излизат тракторите на CASE IH, при които се отчита и ръст от 3,41 процента.

Американската марка си разменя местата с NEW HOLLAND, които от втори през 2019-а, следващата година се преместват на четвърта позиция по брой регистрации, отчетени от КТИ. Спадът при тракторите NEW HOLLAND е 54,3% на годишна база.
Трети за поредна - пета година, са машините на KUBOTA. Спадът при тях също не и никак малък - 32,77% за година.

JOHN DEERE е предпочитана марка трактори и сред участниците в проучването на Tractor.Bg.
37 процента от тях посочват бранда за свой фаворит в този вид техника. KUBOTA е на второ място, като по брой регистрации е на трето, а пък тракторите МТЗ, които според КТИ въобще нямат нови регистрации през последните две години, заемат трето място в предпочитаните от читателите на Tractor.Bg марки.

Челната петица се допълва от CLAAS и NEW HOLLAND, кои са посочени като предпочитана марка от съответно 17 и 13 процента от попълнилите анкетата.
Редно е да се отбележи, че ако една марка е отбелязана като предпочитана, това не означава непременно, че задължително се купува. Често условията на даден търговец са далеч по- добри от други и това води до разминаване между данни те от КТИ и предпочитанията на купувачите.

В година на масов спад, извън първите 10 марки, впечатление прави и развитие при тракторите HATTAT, които на годишна база бележат ръст от 42,86%.


Изтеглете безплатно специалното издание на Трактор.БГ