Новият брой на специалното издание на Трактор.БГ AgriTech Market 2021 - годишен обзор на пазара на селскостопанска техника в България излезе. В третата част от материала разглеждаме данните на КТИ за новорегистрираните самоходни пръскачки и инвентара през миналата година. 

Изтеглете безплатно специалното издание на Трактор.БГ

Освен при челните товарачи, самоходните пръскачки са другите моторни машини, които отбелязват ръст през 2020-а година. 20,93% е ръстът при регистрациите на пръскачки само за година. Това личи от данните, които КТИ предостави на Tractor.Bg. Общо 52 са новорегистрираните машини през
миналата година, като година по-рано са били 43, сочи информацията, събрана от аграрното министерство.

Нарастването на използването на самоходни пръскачки се вижда ясно през последните години, като от 2011-а година до 2020-а има увеличение от 85,71%.

Спадът - почти 30 на сто, при инвентара е при всички прикачни машини, които се отбелязват като новорегистрирани от КТИ.

Най-сериозен е спадът при машините за поливане - 48%. При зърно и семепочистващите машини спадът е 22,22 на сто, а при фуражоприбиращите и фуражопреработващите машини има спад в регистрациите с 22,08 процента.

Новите регистрации при почвообработващия инвентар са с 18 на сто по-малко на годишна база, сочат данните на КТИ. В същото време и при сеялките, и при торачките се отбелязва спад с 16 на сто. Традиционно инвентарът е по-продаваем поради сравнително по-ниската стойност на инвестицията, споделя Елисавета Маркова, управител на Варекс.

 

В същото време фермерите започват да обръщат внимание на новите технологии. Според данните, с които разполагаме от проучването на Tractor.Bg, 21 процента от участниците са посочили, че през миналата - 2020-а година, са купили софтуер и техника за прецизно земеделие.

Очакванията на Николай Стефчов от Агритоп са били близки до това, което се случи през изминалата година, твърди той.

“Няма много резки промени в нивата на продажби дори и в ситуация на световна криза. Потвърждава се моето мнение, че навременното модернизиране е превенция и намалява бъдещи разходи. Инвестирането в повишаване на биосигурността, в хуманно отношение към животните, в подобряване на условията за отглеждането им и намаляването на зависимостта от човешкия фактор, поставят фермерите в благоприятно и печелившо състояние, независимо от ситуацията и средата, в която сме поставени във всеки един момент”, коментира Стефчов.

Като цяло очакванията на компаниите определено не се оправдаха. Едни посочват, че са очаквали трудна година или са прогнозирали слаб пазар.

Филип Цветков, Тайтън Машинъри България посочва: “Предварително прогнозирахме не особено силна година, но спад с една трета не сме очаквали”.

Димитър Вангелов от Сатнет пък отбелязва, че е имал очаквания за криза. “Въпреки че не сме я очаквали в този и вид. Бяхме добре подготвени и не пострадахме. Пазара беше странен – някои стоки се продаваха по-добре, други по-слабо, а трети - изобщо”, посочва той.

Изтеглете безплатно специалното издание на Трактор.БГ