Новият брой на специалното издание на Трактор.БГ AgriTech Market 2021 - годишен обзор на пазара на селскостопанска техника в България излезе.

Изтеглете безплатно специалното издание на Трактор.БГ

До този момента разгледахме данните на КТИ за самоходните машини - комбайни, трактори, товарачипръскачки и инвентара. 

Как се стигна до тези числа обаче, ще разсъждаваме в следващите редове и материали с търговците на техника и фермерите.

Даниел Минев: Правилният път безспорно е в инвестирането в нова техника

Водещата причина да се купува земеделска техника, поне според данните, събрани от проучването на Tractor.Bg, е да се подобри ефективността на работата в
стопанствата. 67% от анкетираните, които са заявили, че са купували нова техника през 2020-а година, са отбелязали този отговор като причина.

На следващо място е изтъкната причината за липсата на работна ръка - 46 на сто от анкетираните. Остаряването на машинния парк - една от смятаните за водещи причини за покупка през последните години, е едва на трето място в отговорите, като 34 на сто от участниците са посочили нея.
Изводът от тези отговори може само да ни радва - желанието за развитие, оптимизиране на работата, търсенето на нови пътища, техники и практики, са приоритетни за родните земеделски производители и те продължават да бъдат най-големите оптимисти, захващайки се наново всяка година с работа.

За това свидетелстват думите на зърнопроизводителя Борислав Горанов: “През 2020 съм купил три машини: ремарке, дискова брана и сеялка. Всичките са нови. Имам планове за купуване на още техника и през 2021 г., даже съм дал капаро за още една сеялка. COVID-19 не оказа никакво влияние на плановете ми за техническо обезпечаване, те са ми по програма, изпълнил съм всичко планувано тази година”.

През година, понякога почти всяка година купуваме нова машина. Колкото и да е трудно, трябва да се инвестира. Дори и през тежката 2020 взех пръскачка за 90 000 лв. и компактор за 50 000 лв. Това споделя Петър Петров, председател на земеделската кооперация в село Каблешково, Добричка област. Според него качествената техника се отплаща с по-добра производителност и рентабилност.

През 2020 г. наблюдавахме търсенето на по-технологични машини и по-прецизни машини, посочва Иво Куманов от НИК. Това са машини, за които ISOBUS съвместимостта е стандарт, като много от тях притежават в себе си някаква форма на изкуствен интелект и автономно взимане на решения по отношение на оптимизацията на работния процес и на разходите, казва той, като според него фермерите вече търсят по-технологични машини и инвентар.

“Определено към този момента това е един от основните фактори при някой типове инвентари, като торачки, пръскачи и сеялки, например. Нуждата от модернизация и дигитализация, която нараства с всяка изминалата година кара фермерите да търсят по-технологични машини и инвентари или да се ориентират към дооборудване на съществуващите такива с най-модерните технологични решения и това води след себе си налагането на ISOBUS съвместимостта като стандарт, който трябва да бъде покрит и от страна на производителите на техника и от страна на производителите на GPS оборудване”, допълва Куманов.

Забелязва се повишен интерес към машини с навигации с висока точност и всякакви smart опции, които да позволяват проследяването на движението и операциите, които извършват машините с инвентара, посочва управителят на Варекс и допълва:

“Истина е, че първоначалната инвестиция е скъпоструваща, но резултатите си заслужават. Една такава машина в стопанството спестява много разходи, а качеството на операциите е отлично. Относно развитието на технологиите, смятам, че скоро ще се говори предимно за автономни машини, които значително ще улеснят селскостопанските дейности”.

За интерес към дигиталните решения в машините за селското стопанство, съгласява се и инж. Рашид Узунов. “По-важното при избора на такива решения е квалификацията на ползвателите и възможността за тяхното обучение, което при липса на кадри е сериозен проблем не
само в селското стопанство”, посочва той. Появиха се и фактори, които оказаха негативно влияние върху пазара на техника за селското стопанство.

България не е изолиран случай на спад в продажбите на нови машини през 2020-та година, посочва и Елисавета Маркова от Варекс. Тя обръща внимание на това, че свиването на пазара в Европа е на нива средно около 30%.

“Причината не е в насищане на пазара или в покупката на употребявани машини. Земеделската техника трябва да се обновява периодично. Появяват се нови по-икономични и високотехнологични модели, подходящи за висококачествени обработки, които са основата за добра реколта. Машините са скъпоструващи и фермерите трудно се решават на такава инвестиция. В стресови условия, каквито ни поднесе 2020-та година, приоритетите се изместиха и решенията за подобни инвестиции се преместиха за тази година”, убедена е Маркова.

Изтеглете безплатно специалното издание на Трактор.БГ